foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Een wasje draaien omdat de zon schijnt

Zakelijk

BREDA – Een was draaien omdat de zon schijnt en het dan (bijna) gratis is. Dat wordt de werkelijkheid bij de nieuw te bouwen wijk Meulenspie tussen Teteringen en Breda. Ontwikkelaar Heja, Enexis en Green Choice presenteerden dinsdagmiddag de pilot Smart Grid.

De Meulenspie wordt de eerste wijk van Nederland die gebruik gaat maken van de Smart Grid, die standaard in de huizen wordt geïnstalleerd.

Daarbij gaat het er vooral om dat stroomgebruikers er voor kunnen kiezen stroom op een bepaald moment te gebruiken wanneer veel anderen geen stroom gebruiken en er dus minder capaciteit nodig is. Op die gunstige momenten is de stroom goedkoper dan op de momenten dat er veel stroom wordt gebruikt.

“En daarvoor heb je een Smart Grid, een intelligent net, nodig", zegt een woordvoerder van Enexis. Dat net becijfert wanneer het voordelig is om stroom te gebruiken en schakelt dan in. De gebruiker kan er voor kiezen dan juist een wasje te draaien. Het kan zelfs helemaal gratis als het huis uitgerust is met zonnepanelen. Op een ander tijdstip kan ook dan wanneer de zon schijnt kan ook, maar dan is de stroom weer duurder.

De pilot, die twee jaar duurt, is vooral bedoeld om er achter komen of mensen bereid zijn te willen schuiven met hun energieverbruik.