Perry Roovers

Het verhaal van een Singelloopdeelnemer: ‘Doorgaan Hein, dóórgaan!’

  Zakelijk

(advertorial) - Wie Hein Bouw (63) acht jaar geleden had voorspeld dat hij ooit nog met de Bredase Singelloop zou meedoen, was voor gek versleten. Lange werkweken en 98 kilo lichaamsgewicht stonden de ondernemer van het Bredase depot DHL Parcel in de weg. Tot hij zijn leven radicaal omgooide.


“Tien jaar geleden deed mijn dochter een Cambridge-dieet. Ik beloofde toen: als zij het kan, doe ik het ook. En het lukte haar, dus kon ik er niet meer onderuit. Als het mij zou lukken, zou ik ook meteen gaan sporten, beloofde ik. En ik viel inderdaad af, ging naar de sportschool en raakte uiteindelijk 25 kilo kwijt.

"In de sportschool liep ik altijd op de hardloopband. Maar dat begon op den duur te vervelen. Nu loop ik ook buiten. Als we klaar zijn met het werk zeg ik regelmatig tegen mijn vrouw: “zet mij maar af in Effen, dan loop ik vanaf daar terug naar huis in Zundert”. Ik probeer altijd tien kilometer in een uur te halen, dat is het competitie-element dat ik er voor mezelf inleg. En dat is tot op heden altijd gelukt. Mijn snelste tijd is 54.12. Daar ben ik best trots op, gezien mijn leeftijd. En als ik de moed erin wil houden als ik alleen loop, dan luister ik muziek. Veel ritme, maar geen house. Wat het precies is? Geen idee, ik laat het altijd door mijn schoonzoon erop zetten, haha! Maar ik ga er wel harder van lopen."

'Samen lopen stimuleert en je wil natuurlijk niet onder doen voor de rest!'

"Naast individueel lopen doe ik ook aan allerlei wedstrijden in de regio mee, van de Bavoloop in Rijsbergen tot de Kaaienloop in Oosterhout. De Bredase Singelloop doe ik nu voor de zesde keer. Wat ik daar leuk aan vind, is dat je in een grote groep loopt en dat de mensen langs de kant je enthousiast aanmoedigen. Daardoor gaat het een stuk makkelijker en loop ik zo 11 of 12 kilometer per uur. Samen lopen stimuleert en je wil natuurlijk niet onder doen voor de rest! Maar ja, als je meteen hard van stapel loopt, dan word je later door je lijf vanzelf weer teruggefloten."

"Als ik er echt doorheen zit, dan zeg ik tegen mezelf: ‘Doorgaan Hein, dóórgaan! Die 10 kilometer móeten gehaald worden’. Een horloge waarop je de tijd en de afstand kunt bijhouden is dan ook erg fijn, zo kun je zien of je op schema ligt. Dat is mentaal wel belangrijk. En ik vind het ook leuk als ik supporters heb. Tegen mijn vrouw zeg ik altijd: “Je moet wel mee, want mijn tas moet gedragen worden, haha!” Maar ik ga vaak zo op in de wedstrijd dat ik haar niet eens zie."

"Een goede hardloper heeft wil en discipline nodig, net als een ondernemer. Dat geldt eigenlijk voor alles. Want ondanks het hardlopen moet ik nog altijd goed opletten dat ik niet opnieuw zwaarder word. Ik eet doordeweeks een eiwitrijk dieet met bijvoorbeeld kwark en veel vis en groente. Mijn vrouw zeg wel ‘s: “Wil je nou alweer sla?” Maar ja, ik vind het ook gewoon lekker. Maar in het weekend let ik nergens op hoor, dan eet ik alles. Ik blijf wel een echte Bourgondiër."

"Mijn gewicht is de belangrijkste stimulator om te blijven lopen. Ik wil nooit meer zo zwaar worden. En daarnaast heb ik hardlopen gewoon nodig. Je kunt alles van je af zetten. Tijdens het lopen heb je wel gedachten, maar ándere. Zo schud ik de werkstress van me af. Het gebeurt wel eens dat het zo druk is dat ik een week niet sport, tot het moment komt dat ik tegen mezelf zeg: ‘En nú moet ik hardlopen!’”

Hein Bouw loopt dit jaar mee tijdens de Bredase Singelloop namens DRV Accountants & Adviseurs, een van de topsponsoren van de Singelloop in 2015. Voor meer informatie kunt u kijken op www.drv.nl/singelloop.