Eric Verduijn, eigenaar van Verduijn Metaaltechniek.
Eric Verduijn, eigenaar van Verduijn Metaaltechniek.

Ondernemen: ‘De kunst van het groeien, is de kunst van het loslaten’

Zakelijk

(advertorial) - Verduijn Metaaltechniek levert het neusje van de zalm. Of beter gezegd: van de boot. Want al twintig jaar maakt eigenaar Eric Verduijn roestvaststalen onderdelen voor de jachtbouw. Van relingen en leuningen tot traponderdelen, gebogen en gepolijst tot in perfectie. Met zijn innovatieve buigtechnieken gaat de ondernemer nu ook andere sectoren bedienen.

“In de jachtbouw is uiterlijk ontzettend belangrijk. Maar bijna alles op een boot heeft ronde vormen: de relingen, de ramen, de boeg... Het vraagt vakmanschap om metaal tot in perfectie te buigen en te polijsten. En daar zijn wij goed in. Door het tekenprogramma waarin we de onderdelen ontwerpen te koppelen aan de walsmachine, kunnen we lange stukken metaal zeer nauwkeurig buigen met minimale vervormingen. Zo kunnen we snel werken en topkwaliteit leveren. Daar zijn we zo goed in dat niet alleen jachtbouwers bij ons bestellen, maar ook steeds meer collegabedrijven hun metaalonderdelen bij ons laten maken.”

“Momenteel werken we aan een jacht van 76 meter met een helikopterdek. Prachtige projecten zijn dat, maar helaas raakt de rek uit de markt. Dan moet je verder gaan kijken. Met onze leverancier ben ik toen meegegaan naar Zwitserland, naar de Willy Wortel van de buigmachines, om te kijken naar een grotere machine. Het is fantastisch om zo’n expert aan het werk te zien. Ik heb de machine gekocht, maar ik moest nog wel een manier vinden om hem rendabel te maken. Gelukkig vond ik een jongen die er heel veel ervaring mee heeft en zo gedreven is, dat ik het aandurfde om een nieuw bedrijf op te starten: Probend.”

“Heel belangrijk in de opstart van Probend is de begeleiding van DRV geweest in de vorm subsidieadvies. We zijn om de tafel gegaan om over onze ideeën te praten: innovatie gericht op het zo nauwkeurig buigen van buizen en het aantrekken van nieuwe medewerkers. DRV heeft ons succesvol geholpen bij de innovatiesubsidies en een werkgelegenheid bevorderende subsidie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo’n subsidietraject is erg ingewikkeld, maar bij DRV weten ze precies hoe je een subsidieaanvraag moet aanpakken, wat er in het projectplan moet worden opgenomen en hoe het verdere proces verloopt. Met hulp van DRV hebben we de twee innovatiesubsidies ook daadwerkelijk gekregen. Toen konden we echt gaan bouwen!”

“Ondernemen is kansen grijpen als je ze ziet. Met Probend hebben we dat gedaan. We laten zien dat buigen onze specialisatie is. Met die focus kunnen we nu ook buiten de jachtwereld opereren. Zo maken we bijvoorbeeld metalen transportbandonderdelen voor een blikjesfabriek en lamponderdelen voor een lichtinstallatiebedrijf. Probend groeit en daar geniet ik van, maar soms vind ik dat ook lastig. Ik kan namelijk niet meer alles zelf doen. Maar het liefst sta ik zelf de hele dag achter de buigmachine, haha! Ik moet leren mensen het vertrouwen te geven om de dingen op hun manier te doen. De kunst van het groeien is de kunst van het loslaten.”

Wilt u meer weten?
Kijk dan op www.verduyn-metaaltechniek.nl.

DRV Accountants & Adviseurs is met een team van 420 medewerkers en 11 vestigingen in Zuidwest-Nederland een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers. Wilt u meer weten over DRV? Kijk dan op www.drv.nl