Afbeelding
School voor Fotografie

Het fotovirus te pakken dankzij School voor Fotografie

Zakelijk

(advertorial) Hoe word je een betere fotograaf én kun je zelfs je beroep maken van fotografie? Met die vraag komen zoekende liefhebbers terecht bij de School voor Fotografie in Breda en Utrecht. Oud-studenten vertellen over hun ervaring.

In het pand aan het Spinveld in Breda is het op lesdagen een drukte van belang. Kort voor aanvang van de lessen (09.30 uur) staan de verschillende studenten met elkaar te praten bij de koffie of thee. Even snel de opdrachten voor de dag doornemen, of gewoon bijpraten.

Mayke Willems was een van die studenten. “Ik zocht naar een opleiding die aansloot op waar ik naar op zoek was: meer technische kennis, nóg beter leren kijken en meer controle over mijn fotografie”, vertelt ze. “Wat voor mij tevens van belang was, is om les te krijgen op een positieve, opbouwende manier. Dat heb ik gevonden bij de School voor Fotografie.”

In de 25 lesdagen van de fotografieopleiding of de zes van de basisopleiding krijgen veel fotografen het fotovirus te pakken, weet directeur Saskia te Koppele. “Het gaat echt in je bloed zitten als je er eenmaal mee bezig bent. Het zoeken naar de onderwerpen voor je opdrachten, het onder de knie krijgen van de techniek.”

Oud-student Joris van Lieverloo omschrijft het zo: “Een camera is een bijzondere trukendoos waar je magische momenten mee kunt vastleggen en kunststukken uit kunt halen. Maar hoe haal je het optimale uit deze trukendoos en hoe kan je magie laten werken. Nou, dit leer je op de School voor Fotografie!”

De studenten leren veel van de docenten, die de fotografen bijspijkeren in onder meer studio- en portretfotografie, maar ook in reportage- en locatiewerk. Dat gebeurt in een aangename omgeving, weet Gaby Verheyen. “Door opdrachten met elkaar te bespreken, te spiegelen leerde je verreweg het meest. Ik denk hieraan terug met een warm gevoel. Ik zie mijzelf nu als iemand die andermans gevoel of herinnering kan verbeelden, een tolk, vertaler maar dan in beelden.”

Leren is soms hard werken, maar zonder dat dat te koste gaat van de lol, vertelt Geerard van Giessel. “Ik heb nog nooit met zoveel plezier een opleiding gevolgd. Zelfs de voor mij lastige onderwerpen (zoals kunstgeschiedenis) wisten mij te boeien.”

Interesse in de basisopleiding of de fotografieopleiding of benieuwd naar de startdata? Kijk op de website van de School voor Fotografie