De politie viel voor het onderzoek in 2019 een pand aan de Haagdijk binnen.
De politie viel voor het onderzoek in 2019 een pand aan de Haagdijk binnen. Foto: Politie Breda

Bredase crimineel, die 2,4 miljoen euro witwaste, overgeleverd aan Nederland

Door: Olaf Knook Politie

BREDA - De 44-jarige witwasser uit Breda die eind 2022 veroordeeld werd tot vier jaar gevangenisstraf, is gisteren door de autoriteiten van Spanje overgeleverd aan Nederland. De voortvluchtige werd in juli in Spanje gearresteerd en wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugskartel op de Balkan. Zijn Nederlandse vrouw is vorig jaar veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor witwassen.

De internationale witwaspraktijk, waarbij het echtpaar grote sommen geld gebruikte om vastgoed in Breda te kopen, kwam voor het eerst in 2018 onder de aandacht van de Nederlandse autoriteiten. De politie startte een grootschalig onderzoek naar het duo.

Uit dit onderzoek bleek dat buitenlandse bedrijven in landen als Bosnië, Slovenië en Spanje werden gebruikt om geld naar Nederland te sluizen. Hiermee werden woonhuizen en andere panden in Breda op de Haagdijk, de Slingerweg en op Blauwtjes aangekocht, met een totale waarde van ongeveer 2,4 miljoen euro.

Witwaspraktijk

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat de verdachten een zeer sluwe witwaspraktijk hadden opgezet. “In het buitenland zijn meerdere bedrijven opgericht die als dekmantel dienden om het geld door te sluizen. Hiervoor gebruikten of misbruikten ze diverse personen en rechtspersonen, allemaal voor eigen gewin”, zei een van de officieren van justitie.

De Bredanaar, geboren in Bosnië, en zijn Nederlandse vrouw werden op 12 december 2022 veroordeeld voor witwassen door de rechtbank in Breda. Hij kreeg een celstraf van vier jaar opgelegd, terwijl zijn vrouw een gevangenisstraf van achttien maanden kreeg. Tijdens de behandeling en de uitspraak van de zaak was de Bredanaar afwezig, waardoor hij niet meteen in hechtenis genomen kon worden. Sindsdien was hij voortvluchtig, tot hij in Spanje werd opgepakt.