De ingang van het NS-station aan de Belcrumzijde.
De ingang van het NS-station aan de Belcrumzijde. Foto: Henk Voermans

Mindervalide reizigers voelen zich niet welkom op Station Breda

Door: Olaf Knook Politiek

BREDA - Station Breda is slecht toegankelijk voor reizigers die moeilijk ter been zijn of een beperking hebben vanwege kapotte liften, onduidelijke navigatie en obstakels. Dat bevestigen mindervaliden aan de VVD. “Het station draagt op deze manier niet bij aan een gastvrije stad.”

De Bredase VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het NS-station op het Stationsplein. De partij heeft laten weten dat ze zijn getipt door een inwoner van Breda die zich zorgen maakt over de toegankelijkheid van het treinstation voor mindervalide reizigers. Een rondvraag van de partij onder stationsgebruikers, Breda Gelijk en Breda voor Iedereen heeft deze zorgen bevestigd.

“Het station is het visitekaartje van Breda voor ov-gebruikers, maar draagt op deze manier niet bij aan een gastvrije stad”, laat de VVD weten. De zorgen zijn uiteenlopend van kapotte roltrappen en liften tot moeilijk bereikbare taxiplaatsen. Een extra lift of roltrap vanaf de Stationslaan naar de ingang van het treinstation wordt voorgesteld als een mogelijke oplossing.

Naast de mindervalide reizigers ziet ook de VVD aandachtspunten bij het station. De VVD: “De al vaker gemelde drugsoverlast, uitpuilende fietsenstallingen, vieze aanblik, etc. Dat is niet gastvrij, maar maakt het station ook niet echt toegankelijk in de ruime zin van het woord.”

In een brief aan het college vraagt de Bredase fractie of de gemeente in overleg is met organisaties zoals ProRail en Rover over de toegankelijkheid van het station, en of er concrete plannen zijn dit te verbeteren. De VVD heeft ook het vermoeden dat de politie minder streng optreedt tegen overlast bij het station en vraagt zich af hoe de gemeente van plan is om de situatie te verbeteren.