Een aantal terrasverwarmers in Breda.
Een aantal terrasverwarmers in Breda. Foto: BredaVandaag

PvdD wil verbod op terrasverwarming in Bredase buitenhoreca voor het klimaat

Door: Olaf Knook Politiek

BREDA - De Partij voor de Dieren pleit voor een verbod op terrasverwarmers en warmtelampen in Bredase buitenhoreca. De lokale fractie is van mening dat er voldoende alternatieven zijn voor gasten om warm te blijven tijdens de winter, zoals verwarmde kussens, warmtetafels of ‘gewoon een deken’. In Frankrijk bestaat sinds vorig jaar een verbod op terrasverwarming, waarbij overtreders een geldboete kunnen krijgen tot 30.000 euro.

De Bredase PvdD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college om te onderzoeken of het mogelijk is om terrasverwarming in de buitenhoreca te verbieden. De partij maakt zich zorgen over het gebruik van warmtelampen in het naderende winterterrasseizoen. “We zitten in een klimaatcrisis! Tegelijkertijd lijkt het erop dat er wederom veel terrasverwarmers in Breda energie gaan verslinden deze winter.”

Ze wijst erop dat er diverse alternatieven beschikbaar zijn voor gasten, waaronder elektrische heaters, verwarmde kussens, elektrische dekens, warmtetafels en ‘gewoon een deken’. De Partij voor de Dieren hoopt dat het college een voorlichtingscampagne zal opzetten om horecaondernemers te informeren en aan te moedigen om deze alternatieve verwarmingsmethoden te gebruiken in plaats van warmtelampen.

Het voorstel van de partij is een reactie op een brief van wethouder Carla Kranenborg-van Eerd, waarin ze aangeeft dat het college werkt aan nieuwe regels voor terrassen. Omdat de verwachting is dat deze regels pas eind 2023 worden voorgesteld, hebben horecaondernemers momenteel de vrijheid om zelf te beslissen of ze willen investeren in terrasverwarming, maar wel op eigen risico.

Geldboete voor terrasverwarming
Frankrijk heeft vorig jaar al een verbod op terrasverwarming ingevoerd voor cafés en bars als onderdeel van hun maatregelen tegen klimaatverandering. Zelfs als groene energie wordt gebruikt, is het verwarmen van de openbare buitenruimte niet langer toegestaan. Overtreders kunnen boetes krijgen die variëren van 1500 euro voor individuen tot 7500 euro voor bedrijven, en bij herhaalde overtredingen kunnen deze boetes oplopen tot respectievelijk 3000 euro en 30.000 euro.