Rondleiding Gilde de Baronie.
Rondleiding Gilde de Baronie. Foto: Jan Korebrits

Van torenbeklimming tot stadswandeling: De stadsgidsen mogen eindelijk weer op pad

Door: Sandra Broosus Algemeen

BREDA - Nog opzoek naar leuke activiteiten voor deze zomer? Let dan op. Het Gilde organiseert deze zomer in en om Breda weer diverse activiteiten, zoals een rondleiding door de Grote Kerk en een stadswandeling door het centrum. Ook fietstochten en natuurwandelingen staan op de planning. 

De zomervakantie staat voor de deur en daarom organiseert het Gilde sinds afgelopen donderdag weer diverse activiteiten in en om Breda. Van de toren van de Grote Kerk beklimmen en een stadwandeling, tot een fietstocht en natuurwandelingen. Er is voor ieder wat wils. Breda heeft een rijke geschiedenis, die zijn sporen heeft nagelaten in het huidige stadsbeeld. De stadsgidsen van het Gilde staan dan ook te poppelen om deze aan deelnemers te laten zien. 

Met een rondleiding door de Grote kerk zorgt een deskundige gids dat deelnemers alles te weten komen over de kerk. Bijzondere details, zoals het monumentale orgel en de grafmonumenten van Engelbrecht I en II, gaan niet onopgemerkt voorbij. Een andere optie is om de toren van de kerk te beklimmen, om daarna te genieten van een prachtige uitzicht over het historische stadshart en de wijde omgeving. Nog meer van Breda zien? Ga dan mee met een stadswandeling door Breda en ontdek zo wat de stad haar unieke karakter geeft, zoals het begijnhof, het kasteel en de bijzondere geveltjes. De stadsgidsen staan stil bij opvallende en minder opvallende details.

Ook de wijde omgeving ontdekking is een mogelijkheid bij het Gilde. Een gids fietst samen met de deelnemers door bossen, langs weilanden, landgoederen, heidegebieden, door polder, over paden en laantjes. Daarbij wordt er van alles verteld over het landschap. De fietstochten zijn van verschillende lengtes en vertrekken vanaf het Speelbos Mastbos tegenover kasteel Bouvigne of vanaf de Intratuin. Verder organiseert het Gilde nog natuurwandelingen, waarbij de gidsen deelnemers meenemen naar plekken waar zij nog niet eerder zijn geweest. Onderweg wijzen zij iederen op allerlei bijzonderheden in de natuur, details waar normaal aan voorbij gegaan wordt. Zo’n wandeling wordt iedere veertien dagen op dinsdag gehouden in een ander gebied. 

Bekijk hier alle activiteiten op de agenda.