Loveness Anaman in de tuin van het Mondiaal Centrum Breda
Loveness Anaman in de tuin van het Mondiaal Centrum Breda Foto: Henk Ketelaar

Loveness is al tientallen jaren vrijwilliger: ‘In gedachten ben ik er altijd mee bezig’

Door: Henk Ketelaar Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald inzetten voor de gemeenschap. Deze keer is dat Loveness Anaman (62) die zich al decennialang op vele fronten belangeloos inzet voor het welzijn van de hier in Breda verblijvende vrouwen uit Afrika en voor een school die zij in haar geboorteland Ghana achterliet.  

Loveness verhuisde in 1984 met haar toenmalige echtgenoot naar Nederland. Drie kinderen en twee adoptiekinderen, waarvan eentje met een verstandelijke beperking, heeft ze hier grootgebracht. Ghana ligt haar nauw aan het hart. Tot op de dag van vandaag heeft ze nog regelmatig contact met haar land – en dorpsgenoten. Hier coacht zij Afrikaanse vrouwen om hen als volwaardige en gelijkwaardige burgers aan onze samenleving te laten meedoen.  “Omdat ik snel Nederlands wilde leren, ging ik kort na mijn aankomst bij de Rotterdamse Voedselbank werken. Intussen kan ik al aardig Nederlands lezen en schrijven. In 1990 verhuisde ik van Rotterdam naar Breda en ging als vrijwilliger aan de slag bij het verzorgingscentrum Huize Raffy en bij de Bredase Voedselbank. Zo ben ik eigenlijk als vanzelf in het vrijwilligerswerk verzeild geraakt”, vertelt Loveness, die zich bij voorbaat verontschuldigt voor de Engelse woorden die zij af en toe gebruikt om iets duidelijk te maken. 

Volle werkweek

“Naast mijn huishoudelijke werkzaamheden ben ik bijna alle uren per dag met mijn vrijwilligerswerk bezig. In gedachten eigenlijk altijd. Soms werk ik wel meer dan veertig uur per week; het is gewoon een deel van mijn leven geworden. Nu mijn kinderen volwassen zijn kan ik dat gelukkig doen. Ik ben bij veel vrijwilligersactiviteiten betrokken, maar zet ze ook zelf op. Zeker als het om Afrikaanse vrouwen en kinderen gaat die in Breda en omstreken wonen. Om die vrouwen uit hun sociaal-maatschappelijk isolement te halen, heb ik een vrouwenstudio opgericht met als doel hen als gelijkwaardige en betrokken burgers aan het sociaal-maatschappelijke verkeer te laten deelnemen. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen zijn de sleutelwoorden die ik daarbij gebruik. Ze moeten het zelf doen en daar coach ik hen op. Uit eigen ervaring weet ik, dat dit de succesformule is om ze uit hun eenzame en teruggetrokken leven te krijgen. Veel vrouwen heb ik op deze manier geholpen; daar word ik erg blij van en het levert mij energie op. “

Intermediair

“Als intermediair help ik regelmatig organisaties, instellingen en advocaatkantoren als ze mijn expertise en hulp nodig hebben bij verzoeken of aanvragen van Afrikaanse gezinnen. Om ook de emancipatie en zelfredzaamheid bij vrouwen Ghana te stimuleren, zamel ik voor hen naaimachines, laptops, rollators en andere gebruiksvoorwerpen in. Voor de opslag daarvan heb ik mijn garage leeggeruimd. Verder doe ik ook veel vrijwilligerswerk voor de Happy Home Academy in Accra. Die help ik onder andere aan schooluniformen en leermiddelen. In alles is mijn devies: Ben trots op jezelf, klaag niet en wees proactief.”

Wil je meer weten over Loveness Anaman of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl of neem contact met haar op. M: 06 85353038 E: lovenessanaman@gmail.com