Joost Bauwens geniet van wat hij doet. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Joost Bauwens geniet van wat hij doet. FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Joost Bauwens voelt zich bevoorrecht mens

BREDA - Vanuit zijn werk als directeur van een grote Bredase assurantie tussenpersoon kwam hij met heel veel mensen in contact. Zo rolde hij haast vanzelf in het vrijwilligerswerk, voor hem is er niet zo'n duidelijke scheiding. Dankzij zijn grote netwerk heeft hij veel kunnen doen voor diverse goede doelen. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij hockeyvereniging Breda en heeft zitting in diverse besturen. Voor zijn inzet werd hij benoemd tot lid van de Heerlijke Orde van Breda.

DOOR JOYCE VAN ZIJL


Hockey
"Ons hele gezin was in de weekenden op de velden van Breda te vinden. Je gaat vanzelf iets doen: coachen, trainingen geven, bardienst draaien. En dan word je gevraagd om voorzitter te worden op een moment dat het financieel heel slecht gaat met de club. Met een aantal mensen hebben we daar toen de schouders onder gezet, het was een hele klus maar als dat dan lukt geeft dat ook heel veel voldoening.

'Je moet wel een balans vinden tussen thuisfront en vrijwilligerswerk'

Een intensieve tijd, want als je als voorzitter langs het veld staat zijn er altijd mensen die je aanspreken op het een of ander! Dat vond ik niet erg, ik heb graag dat mensen mij persoonlijk aanspreken als ze vinden dat iets ander /beter moet. Een hoogtepunt vond ik het 100-jarig bestaan van de club. Geweldig om zoveel leden en oud-leden te ontmoeten, dan zie je dat zo'n club voor veel mensen echt een tweede familie is geworden. Ik ben op mijn 55ste gestopt met spelen, daarna is het contact met de club minder geworden. Maar ik vind het wel heel mooi dat volgend jaar de Champions Trophy bij Breda wordt gespeeld, door samenwerking met de andere hockeyverenigingen in Breda e.a. is dat hierheen gehaald. Daar zal ik me zeker weer laten zien."

Ronde Tafel en Rotary
"De echte start van wat men dan mijn vrijwilligerswerk noemt ligt in de periode dat ik lid was van de Ronde Tafel 21, een netwerkclub met leden tussen de 25 en 40. Prachtige tijd, ik heb er veel goede vrienden aan over gehouden en we hebben veel gedaan voor diverse goede doelen. Zo zijn we o.a. met gehandicapte kinderen en hun gezin naar een pretpark geweest, je geniet dan zo van hoe anderen genieten! Een andere keer hebben we de hobbyruimte van 't Opstapje in één weekend volledig opgeknapt.

Rotary
En dan word je 40 en moet je eruit, ik ben toen gevraagd voor de Rotary. Daar doe je dan min of meer hetzelfde, fundraising is een belangrijke activiteit. Zo organiseren wij een boottocht met ouderen door de Biesbosch, een fantastische dag, je hebt mooie gesprekken en ziet mensen enorm genieten. Ik heb zo'n goed leven, dan vind ik dat je best iets terug mag doen!" [l]