Dansers van de Stilte in de voorstelling Ondersteboven tijdens de Cultuurnacht 2016.
Dansers van de Stilte in de voorstelling Ondersteboven tijdens de Cultuurnacht 2016. Foto:

Zien en gezien worden

BREDA - Tijdens de Cultuurnacht 2018 presenteren dansgezelschap de Stilte en theaterwerkplaats Tiuri de voorstelling Het Oog van Godot. Het theaterspektakel is op vrijdag 26 januari zeven keer te zien in de Grote Kerk in Breda.

Met het getoonde en bekeken lichaam als uitgangspunt ontmoeten dansers van de Stilte en spelers van Tiuri elkaar in de beeldtaal van dans en non-verbaal theater. Zien en gezien worden, dat is het thema van deze spectaculaire productie. Tussen verwijzingen naar scheppingsverhaal en laatste avondmaal is het zaak ogen en oren de kost te geven. Het Oog van Godot biedt niet alleen een podium voor dansers en spelers van Tiuri en de Stilte, maar ook voor het orgel van Aart Bergwerff, de zang van Capella Breda en de saxofoon van Paul van Kemenade. Vanuit een concept van Jack Timmermans geven Einstein Design, Afterlight, VibeVision, Czakon en Rianne de Witte vorm aan toneelbeeld en kostuums. Voor de Cultuurnacht 2018 gaan de Stilte en de Grote Kerk opnieuw de samenwerking aan die eerder resulteerde in producties tijdens de Cultuurnacht van 2012, 2013 en 2016. Het Oog van Godot wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN Amro Cultuurfonds, Gemeente Breda, VSB, NSGK, Grez Mahie en Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda.

De Cultuurnacht Breda is sinds 2009 een jaarlijks terugkerend evenement dat het publiek de mogelijkheid biedt kennis te maken met het brede cultuuraanbod van de stad. In 2017 verkocht de organisatie ruim 7.500 passe-partouts waarmee producties van 55 instellingen op 50 locaties bezocht konden worden. Dansgezelschap de Stilte richt zich speciaal op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen en danst honderden voorstellingen per jaar. Sinds de oprichting groeide het gezelschap uit tot de best bezochte jeugdtheaterproducent van Nederland. Meerdere keren is de Stilte uitgeroepen tot het meest internationaal bereisde dansgezelschap van het land. De Stilte wil met voorstellingen en dansactiviteiten, de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen.
Tiuri maakt theaterproducties met acteurs met een (verstandelijke) beperking. Er is een werkplaats in Breda en in Roosendaal. [l]