Een hele bende Grote en Kleine Broers bij elkaar! FOTO JOYCE VAN ZIJL
Een hele bende Grote en Kleine Broers bij elkaar! FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Jongens tussen 8 en 13 jaar zetten zich in voor anderen

BREDA – Ze zijn nu een paar maanden bezig en het blijkt een geweldig succes. Elke woensdagmiddag komen de Kleine Broers bij onder begeleiding van Grote Broers. Ze leren op een goede manier met elkaar en met eventuele problemen om te gaan en ze willen vooral heel graag leuke dingen organiseren voor ouderen, en voor eenzame leeftijdsgenoten.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

De grote motor achter de Kleine Broers Haagse Beemden is Mo Omar.

Goede afspraken
Mo is zelf bij Grote Broer gekomen toen het niet goed met hem ging. Hij woonde pas op zichzelf, stage ging niet lekker en hij wilde met school stoppen. Dankzij Grote Broer vond hij weer motivatie en na zijn stage is hij als vrijwilliger gebleven. Als vlogger heeft hij veel jonge fans in de wijk, hij wilde iets voor hen doen. " We zijn met veertien jongens gestart, inmiddels komen er elke week ruim dertig jongens tussen de 8 en 13 jaar. Er zijn heel duidelijke afspraken, heel belangrijk dat ze zich netjes gedragen, ze hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. We hebben contact met hun ouders en hun school . Als het op school niet goed gaat mogen ze niet komen. Tijdens scholingsuren ontwikkelen ze zich, ze leren hun sterke kanten kennen. De jongens wilden vooral graag mensen helpen, activiteiten organiseren en sporten, wij als Grote Broers helpen hun daarbij."

Respect
De Kleine Broers zijn trots dat ze er bijhoren en willen er allemaal iets over vertellen. " Ik heb altijd een blij gevoel als ik hierheen ga, iedereen is lief voor je, je kan jezelf zijn- we hebben respect voor elkaar, er wordt wel eens even ruzie gemaakt maar nooit erg - we leren het samen oplossen, ik heb hier een heleboel vrienden gekregen - vroeger ging het niet zo goed met me op school, ik had geen vriendjes en vaak problemen met de juf.

'Het is fijn om iets voor iemand anders te doen'

Door afspraken met Grote Broer en mijn school gaat het veel beter - we kunnen hier ook hulp krijgen bij ons huiswerk - ik kom uit Syrië, heb hier beter Nederlands leren praten en meer vrienden gekregen - we hebben een groepsapp gemaakt, daar zijn ook strenge regels voor. Net als hier, als we bij elkaar zitten moeten de telefoons weg - ik vind het leuk om de straatronde te doen, kinderen die alleen zijn vragen we dan om te voetballen of zo - ik heb een instagramaccount gemaakt waar we alles opzetten wat we doen, zo weten andere jongens ook dat wij er zijn - we hebben geleerd hoe je met geld moet omgaan, doen een DJ-workshop en leren rappen - we gaan straks ook iets voor oudere mensen doen, spelletjes spelen of een rolstoelsafari doen als alles geregeld is ."Allemaal even enthousiast en blij met deze bijzondere plek waar ze zichzelf kunnen zijn! Interesse om mee te doen? Coördinator van het project Grote Broer/Kleine Broer is Ray Mathijssen te bereiken op 0657819293 / R.Mathijssen@Kick-Breda.nl. [l]

Grote Broer Project
Jongeren doorlopen verschillende fases in hun leven; ze groeien op, ze gaan naar school, doen leuke dingen met vrienden en vriendinnen en vinden uiteindelijk een baan. Voor het grootste deel van de jongeren verlopen al deze fases zonder al te grote obstakels. Voor een klein deel is het verhaal net even iets anders.
Grote Broer wil toekomstperspectief bieden aan jongeren waarbij dit niet vanzelfsprekend is. Zij zorgen ervoor dat jongeren die aan de zijlijn staan weer meedoen. Door vooral te kijken naar hun kwaliteiten stimuleren en motiveren zij de jongeren om uit die negatieve spiraal te komen. Dit komt niet alleen ten goede van de jongere zelf, maar ook van zijn directe omgeving en de wijk als geheel. Om de Grote Broers nog meer handvaten te geven worden er verschillende trainingen en cursussen aangeboden. Een voorbeeld hiervan is de training "jongerenbuurtbemiddeling" waarbij de broers leren om op een onpartijdige manier een conflict op te lossen tussen twee partijen. Nog een goed voorbeeld is een training die de broers krijgen vanuit het CJG waarbij ze leren om goed om te kunnen gaan met de signaalfunctie die ze hebben in de wijken. Meer info op www.kick-breda.nl/grote-broer/