Ad, Karin en Jan voor het oude bakhuisje op de Kleine Hoeve. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Ad, Karin en Jan voor het oude bakhuisje op de Kleine Hoeve. FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

Nieuwe opzet van de Burgstwandeling

BREDA – Veertig jaar geleden werd bij de aanleg van de Haagse Beemden een belangrijke beslissing genomen. De landgoederenzone zou zoveel mogelijk intact blijven. Een goede keuze, want dit leverde deze Bredase wijk een plek op in de Nederlandse Canon Ruimtelijke Ordening.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Bovendien genieten de wijkbewoners van de prachtige Gallowayrunderen die er grazen en van de rust die er heerst midden in de drukke wijk. En wat is de rol van landgoed Burgst?

Dit landgoed is particulier eigendom, een aantal keren per jaar gaat de Burgstwandeling onder begeleiding over dit afgesloten terrein.

Natuur en cultuur

Al heel wat jaren wordt er in elk seizoen een Burgstwandeling georganiseerd, maar die wandelingen waren aan vernieuwing toe.

In 2018 wordt er een nieuwe start gemaakt en krijgt stadsboerderij De Kleine Hoeve een groter aandeel.

Jan Nieuwstraten van de Kleine Hoeve: " Wij hebben destijds het initiatief genomen voor de wandelingen. Wij wilden zowel de Kleine Hoeve als landgoed Burgst bekend maken onder de bewoners van de wijk. Daarvoor hebben we contact gezocht met Ad van Melis van Heemkundekring Op de Beek en met Karin Vennegoor van Eco-Idee . Met zijn drieën kunnen wij alle facetten van de landgoederenzone belichten."

Geschiedenis

Ad:" Het is mooi om te weten waar je woont, welke geschiedenis het gebied kent. Die is heel wat ouder dan de meeste mensen denken! Het gaat om een gebied waar een groot deel van de huidige Haagse Beemden onder viel en waar al eeuwenlang geboerd wordt."

Karin Vennegoor weet alles van wat er in het gebied groeit en leeft en kan daar bevlogen over vertellen.

"Op en rond het landgoed leven vossen, reeën en buizerds. Als we geluk hebben komen we ze tegen op de wandeling, maar ik laat in elk geval de sporen zien die deze dieren achterlaten. En natuurlijk vertel ik ook e.e.a. over het rijke plantenleven hier en de kleinere dieren die er voorkomen."

'Het geeft meteen al een speciaal gevoel'

Unieke boerderij

Wie naar De Kleine Hoeve komt moet het laatste stukje over een zandpad.

Ad van Melis: "Dat geeft al meteen een speciaal gevoel. Er zijn nog maar heel weinig boerderijen zoals deze, met een gemengd bedrijf."

Want de Kleine Hoeve beheert de landgoederenzone onder de naam Heerlijkheid Burgst samen met Vleesveehouderij v.d. Haar-Snijders, van die prachtige Galloways.

Karin: "Het is een prachtige, duurzame manier van beheer van een uniek gebied, deze samenwerking is van groot belang om dit gebied groen te houden."

Groter aandeel

De Kleine Hoeve heeft in de vernieuwde wandeling een groter aandeel gekregen.

De wandeling van zo'n 3 kilometer is in twee delen geknipt, met vooraf een presentatie over het landgoed en halverwege een rustpunt met uitleg over de Kleine Hoeve en het landschap eromheen.

"Daarna wordt er verder gewandeld en we sluiten af met een biologische lunch met producten van Heerlijkheid Burgst!"

'De combinatie van natuur en historie maakt het zo leuk'

Informatie en aanmelding

Meer informatie en aanmelding voor de Burgstwandelingen van 2018 kan op www.burgstwandeling.nl [l]