Oog in oog met een van de wachtposten
Oog in oog met een van de wachtposten Foto: Collectie HV KMA

Bezoek het Kasteel van Breda

BREDA - Nieuwsgierig naar het verhaal van de List met het Turfschip van Breda, of nog nooit bij duisternis op het Kasteel van Breda geweest? Bezoek dan tijdens de Bredase Cultuurnacht het Kasteel van Breda en kom oog in oog te staan met Italiaanse huurlingen in Spaanse dienst.

Zij moesten het garnizoen bewaken, maar werden overrompeld door soldaten van het Staatse leger.

Luister naar de beraadslagingen van legeraanvoerder Maurits met zijn ondercommandanten en schipper Adriaan van Bergen aan de vooravond van de Hollandse verrassingsaanval tegen de Spaanse bezetters van het kasteel meer dan 400 jaar geleden.

Rondleiding

Bezoekers met een geldige passepartout aan de Cultuurnacht krijgen een rondleiding van ongeveer 30 minuten over het kasteelterrein en bezoeken de historische plaatsen waar deze bekende krijgslist heeft plaatsgevonden.

De rondleiding is speciaal gericht op kinderen met hun ouders, maar ouderen mogen ook meelopen zolang er plaats is.

De rondleidingen vertrekken vanaf 19.00 uur met een tussenruimte van ongeveer 15 minuten vanuit het Koningin Wilhelmina Paviljoen gelegen aan het Kasteelplein.

Expositie

In dit paviljoen is ook de permanente expositie van de historische collectie van de Koninklijke Militaire Academie te bezichtigen.

Een speciale overzichtstentoonstelling is ingericht over de List met het Turfschip.

Zie verder de website www.kasteelvanbreda.nl of het programma van de Cultuurnacht. [l]