Rian Ederveen houdt een inleiding over ongedocumenteerden.
Rian Ederveen houdt een inleiding over ongedocumenteerden. Foto: ARCHIEFFOTO LOS

Informatiedag over 'ongedocumenteerden'

BREDA - Op dinsdag 30 januari om 19.00 uur wordt in het Bredase Mondiaal Centrum, Roland Holstraat 71, een informatieavond gehouden over mensen die legitiem nog niet in Nederland mogen verblijven.

Het kan zijn omdat ze nog in een beroepsprocedure zitten en nog niet over geldige identiteitspapieren beschikken. Ook kan het zijn dat het land van herkomst de persoon niet erkent. Als groep worden zij ook wel de ‘ongedocumenteerden’ genoemd. Voor de overheid moeten zij Nederland verlaten. Maar wie zijn zij, waar kunnen zij nog heen zonder een identiteitsbewijs, hebben ze wel recht op bed, bad en brood? Daar gaat het die avond over. Ook de plaatselijke politieke partijen zijn erbij aanwezig.

Landelijk probleem

Meerdere grote steden worstelen met de opvang van mensen die het land uitmoeten maar er toch zijn. Alleen in Breda al zijn vorig jaar ongeveer 70 mannen, vrouwen en kinderen op allerlei manieren geholpen. Vier samenwerkende Bredase organisaties: Annahuis, STOB e.o. (Steunpunt Ongedocumenteerden Breda e.o.), Vluchtelingenwerk en het MCB (Mondiaal Centrum Breda), hebben elk op hun eigen manier daarin een rol gespeeld. Landelijk wordt het aantal geschat op 35.000. Van enig landelijk beleid is geen sprake, elke stad geeft er op zijn eigen wijze invulling aan.

Spreekster

Als kenniscentrum biedt de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) hulp aan organisaties die zich het lot van deze mensen aantrekken. Hierbij baseert de stichting zich op artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dit artikel geldt ook voor migranten zonder verblijfsvergunning en hun kinderen. Op grond van dat artikel heeft ieder mens recht op eten, kleding en onderdak. Rian Ederveen werkzaam voor deze stichting geeft die avond antwoord op vragen als: wie het zijn, waarom blijven de mensen hier en wat is hun rechtspositie?

Hierna geven de vier samenwerkende Bredase organisaties een schets van het leven van een ongedocumenteerde in Breda. Aansluitend wordt aan de aanwezige politieke partijen om een reactie gevraagd. Dit gebeurt onder de deskundige leiding Jac Kriens. Ter afsluiting is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Voor het concrete programma zie www.mondiaalcentrumbreda.nl. [l]