Het organisatiecomité.
Het organisatiecomité. Foto:

Reünie jongerenkoor Exodus-Fatima

BREDA - In de jaren 70 / 80 had bijna elke parochie een eigen jongerenkoor, zo ook de Fatima-parochie in Breda. In augustus 1968 werd daar het Fatima jongerenkoor door Hennie Martens opgericht. In de loop der jaren werd het repertoire uitgebreid met populaire liedjes. Dat is ook het moment geweest dat het koor de naam Exodus ging dragen. Op 1 december 1985 werd het koor uiteindelijk ontbonden. Een aantal oud-koorleden heeft nu, na zoveel jaren, een grootse reünie opgezet. Het organisatiecomité probeert zoveel mogelijk leden daarbij te betrekken. Reacties van deze oud-koorleden of personen bij wie bekend is hoe oud koorleden te bereiken zijn, zijn meer dan welkom. Stuur daarvoor een bericht naar exodus-fatima@ziggo.nl.

Het jongerenkoor bestond bij de oprichting in 1968 uit een beperkt aantal leden. Hennie Martens begeleidde destijds het koor met de piano en was tevens dirigent. Later is het koor uitgegroeid. Paul Kools nam het dirigeerstokje van Hennie over, er kwam een band bij en het ledental nam flink toe. Op de vrijdagavond werd gerepeteerd in de Fatimakerk, waar na afloop tot in de late uurtjes wat werd gedronken en nagekletst in het achter die kerk gelegen buurthuis 't Kot. Het organisatiecomité heeft voor de reünie daarom bewust weer voor deze locatie gekozen.
Het organisatiecomité is meerdere malen bij elkaar geweest. Bij elke bijeenkomst komen de oude verhalen weer naar boven. "De vele enthousiaste reacties die het comité van oud-leden ontvangt versterkt dat nog eens", zo zeggen de initiatiefnemers van het eerste uur Paul en Yvonne Sprengers. Samen met Ton en Monique Dijkers, Marion van den Heuvel en Paul Kools vormen ze het organisatiecomité voor de reünie.

Verhalen
De verhalen van gastoptredens in Het Sint Laurentiusziekenhuis en de Koepelgevangenis in Breda komen bij Yvonne direct weer naar boven. Paul herinnert zich nog heel goed de weekenden in het Duitse Bohmte en het Limburgse Smakt. "Bij onze gastgezinnen werden wij telkens weer heel hartelijk ontvangen", vult hij aan. "In die periode zijn veel vriendschappen en relaties ontstaan. Wij hebben zelfs vernomen dat oud-leden elkaar nu weer opgezocht hebben. Hoe leuk is dat."
Het jongerenkoor heeft uiteindelijk 177 geregistreerde leden gehad. Van hen hebben 85 personen zich inmiddels aangemeld. Ook Hennie Martens is voornemens bij de reünie aanwezig te zijn. Het organisatiecomité blijft zoeken naar de oud-leden van wie zij nog geen contactgegevens hebben. Zij hoopt van nog niet aangemelde oud-leden een reactie te krijgen via het speciaal daarvoor aangemaakte mailadres exodus-fatima@ziggo.nl. In geval u iemand kent die lid is geweest van het Fatima jongerenkoor / Exodus, dan vragen wij u die persoon te wijzen op dit artikel.

Reünie
De reünie gaat plaatsvinden op zaterdag 24 maart a.s. vanaf 15.00 uur in het gemeenschapshuis Erasmus aan de Erasmusweg 24 te Breda. Nadat men zich heeft aangemeld via het mailadres exodus-fatima@ziggo.nl ontvangt men nadere informatie. [l]