Korte berichten

Korte berichten

BREDA
KBO Breda-West jaarvergadering en bingo: Zaterdag 24 februari KBO Jaarvergadering + Bingo. Eerst even de jaarvergadering met aandacht voor een nieuw bestuurssamenstelling. Daarna de KBO Bingo waar weer mooie prijzen zijn te winnen. Tijd: 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Princenhof, Princentuin 1.
Paranormale avond: Woensdag 21 februari in Buurthuis Geeren Noord, Philips Lammekensstraat 30 m.m.v. Ton Bons (waarneming van foto of voorwerp). Aanvang 20.00 uur. Inlichtingen 0167-566438.
Nostalgiefilm: The African Queen: The African Queen wordt gezien als de moeder van alle avonturenfilms. Het verhaal, gebaseerd op de roman van C.S. Forester, werd grotendeels op locatie in Zaïre en Uganda gefilmd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog slaat Rose Sayer op de vlucht voor de Duitsers en vraagt noodgedwongen hulp aan de notoire dronkenlap Charlie Allnut (Bogart). De twee tegenpolen varen op Allnut's boot de rivier af, en krijgen onderweg te maken met de elementen, de Duitsers, en hun steeds weer botsende karakters. Vrijdag 23 februari, 15.00-17.00 uur, Het Rondeel, Kloosterlaan 14.
Documentaire over Anton Corbijn: Op zaterdag 24 februari is er in Het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35 in Breda/Princenhage weer Het Gele Uur, aanvang 15.00 uur en vrij entree. Er zal een documentaire vertoond worden over de bekende Nederlandse fotograaf en filmer Anton Corbijn. De documentaire duurt 50 minuten. Na afloop kan er nagepraat worden onder het genot van een 'kunstborrel' voor eigen rekening.
Bingo: Donderdag 22 februari is er van 14.00-16.00u bingo in het Rondeel, Kloosterlaan 14. Er zijn zes bingoronden: drie voor en drie na de pauze. Er zijn mooie prijzen te winnen.
LETSCafé – Documentaire "Living without money": 14.00-15.00u Inloop en handelen. 15.00-16.00u Vertoning documentaire "Living without money" (Duits gesproken, Engels ondertiteld) – Documentaire over de 68-jarige Heidemarie Schwermer, een Duitse vrouw, die van het uitwisselen van gunsten in plaats van geld haar levensstijl gemaakt heeft. 16.00-17.00u napraten en handelen. Zaterdag 24 februari, 14.00-17.00u Het Rondeel, Kloosterlaan 14.
Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 24 februari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Kleine Dingen in de Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Geveltjesroute 14.30u vanaf ingang Grote Kerk.
Inloopcentrum Plots- en Laatdoof: Woensdag 28 februari is het inloopcentrum voor Plots- en laatdoven in Breda weer open vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. Vanaf 12.30 tot 14.00 uur oefent de oefengroep Nederlands met ondersteunende gebaren. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Geheel gratis.. Een schrijf - en gebarentolk zijn aanwezig. Ontmoetingscentrum 't Kraaiennest, Tweeschaar 12, Breda. Ruime en gratis parkeergelegenheid.
Gratis Tientjeswandeling: Wij van Stichting Tientjes willen mensen bij elkaar brengen, en uitdagen om sociaal in beweging te komen en te blijven, d.w.z. hun kennissenkring uit te breiden en elkaar wederzijds te inspireren met nieuwe of minder nieuwe ideeën. Daarom organiseren we elke laatste zondag van de maand een wandeling in het Mastbos. Vanaf 13.00u verzamelen we vóór bij restaurant de Boswachter in het Mastbos (Huisdreef 4). Rond 15.00u zijn we weer terug. Graag opgeven bij Karin Holthuis tientjesbreda@gmail.com of Leo Alleblas (076-5223639). De wandeling is niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.
Kidsclub Parkhoeve: Iedere woensdag van 13.00 tot 15.45 uur organiseert Parkhoeve Breda-Noord de Kidsclub Parkhoeve. Onze activiteiten zijn geschikt voor kinderen t/m 12 jaar en je mag de hele dag aanschuiven! Voor meer informatie bezoek onze facebookpagina (Parkhoeve Breda-Noord) of website. Woensdag 28 februari: Verrekijker knutselen van wc-rolletjes.
Lezing Wet Natuurbescherming: Peter Twisk, ecologische adviseur van Regelink Ecologie & Landschap komt een lezing houden over de Wet Natuurbescherming. In het eerste deel van de lezing zal hij de inhoud van de wet in het algemeen en de verschillen met de Flora- en faunawet doornemen. Na de pauze, in het tweede deel van de avond zal hij twee theoretische ingrepen behandelen om zo duidelijk te maken hoe het in praktijk werkt. 22 februari om 20.00 uur in De Wegwijzer, Steendorpstraat 2. Toegang is gratis.
Workshop SoulCollages®: Advies krijgen door middel van SoulCollage® kaarten. SoulCollage® kaarten zijn door jezelf gemaakte kaarten met afbeeldingen die je op je gevoel kiest. Dat is erg leuk om te doen, het gaat best snel en je hoeft er geen artistieke vaardigheden voor te bezitten. De kaarten zijn vaak mooi maar dat is niet het doel. Als de kaarten af zijn, ga je in kleine groepjes vragen stellen aan je kaart. Je stelt je daarbij voor dat jij de kaart bént. De antwoorden en adviezen die je daardoor krijgt zijn verrassend, diepzinnig en treffend. Aanmelden bij:angele.evers@gmail.com. Woensdag 28 februari, 13.00-16.00 uur, Het Rondeel, Kloosterlaan 14.
Folkoptreden Squander Squad: Zondag 25 februari treedt op in het Bierreclame Museum de folkband Squander Squad. Deze 5 folkies spelen aanstekelijk enthousiast Ierse folk, klezmer en balkan muziek. Zowel covers maar vooral sterke eigen nummers. Tijd van beginnen is 17 uur en ze stoppen ongeveer rond 20.30 uur. Plaats is het Bierreclame Museum te Haagweg 375, bereikbaar via 076-5220975 of info@bierreclamemuseum.nl. Kijk op http://www.bierreclamemuseum.nl of http://www.sqsq.nl. Toegang is natuurlijk gratis.
Romeo & Julia: Op zondag 25 februari zal om 16:00 uur een zeer bijzonder concert plaatsvinden in de Sacramentskerk, Zandberglaan 58. Iedereen kent het verhaal van Romeo en Julia van William Shakespeare. De bekendste muzikale vertolking is geschreven in de vorm van een prachtig ballet door de Russische componist Sergej Prokofjev. Al op jonge leeftijd begon de Zuid Koreaanse pianiste Seoie Jung aan haar muzikale carrière. Seoie is gepassioneerd door de muziek van Prokofjev en zijn ballet. Tijdens dit concert zal zij samen met Andrea Bertanzon (Viola) een vertolking van 's werelds bekendste liefdesverhaal ten gehore brengen. De toegang is gratis en er zal een collecte worden gehouden na afloop.
Kraam te huur rommelmarkt: op 8 april organiseren wij een rommelmarkt met gezellig terrasje, u kunt een kraam huren. De rommelmarkt is van 10.00 uur tot 16.00 uur en de toegang is gratis aan de Overaseweg 33. Opgeven bij mevr de Nijs tel 06-41477845 of via mail wdenys@ziggo.nl
Odysseus, een andere held: Dinsdag 27 februari organiseert de Bredase afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond een voordracht onder de titel 'Odysseus, een andere held'. Spreker is dr. Hugo Koning, onderzoeker en docent Grieks aan de Universiteit Leiden. De voordrachten van het NKV worden gehouden in Mariëndal, Duivelsbruglaan 13. De aanvang is 20.00 uur.
Leerhuis: Maandag 26 februari Lucaskerk 20.00-22.15u. Leerhuis Ekklesia 'Evangelie naar Johannes: mijn koninkrijk is niet van deze wereldorde'. Begeleiding dr. Egbert Rooze. Tweeschaar 125. Vierde avond in een serie van 5 avonden door Egbert Rooze. Een meer maatschappelijke lezing van Johannes. Aanmelden: info@zinsverband.nl
Romenyhuis: Dinsdag 27 februari Romenyhuis 20.00-21.30u. Startbijeenkomst leerhuis 'God ontmoeten in Marcus'. Een leerhuis voor beginners en gevorderden. Begeleiding: ds. Eward Postma. Duivelsbruglaan 11. Theoloog Rowan Williams geeft in een toegankelijk geschreven boekje 'God ontmoeten in Marcus' een frisse kijk op dit bijbelboek. In 3 avonden lezen we samen dit boekje én gedeelten uit het Marcus-evangelie. De avonden zijn geschikt voor complete beginners en voor wie het evangelie al meerdere malen gelezen heeft. Op deze startbijeenkomst staan pag. 6-32 centraal. Aanmelden uiterlijk 23 februari via: predikant@protestantsegemeenteginneken.nl.
Christelijke meditatie: Dinsdag 27 februari Lutherse kerk, 19.45u inloop, start 20.00u, afsluiting 21.15u. Christelijke meditatie, door ds. Saskia van Meggelen. Veemarktstraat 11. Veel mensen doen aan meditatie. In coachings- en therapietrajecten hoort meditatie er vaak ook standaard bij. Ook in het christendom heeft meditatie een lange geschiedenis en het is boeiend om uit die bronnen te putten. In deze cursus oefenen we met enkele vormen van christelijke mediatie.
Veertigdagentijd: Woensdag 28 februari Lucaskerk 18.00u (maaltijd), start avond 20.00u. Veertigdagentijd – Avond met muziek en schilderijen uit de lijdenstijd, door Theo Heiligers en Cor Luijsterburg. Tweeschaar 125. Het Lijdensverhaal als inspiratiebron voor componisten en beeldende kunstenaars. Theo Heiligers en Cor Luijsterburg vertellen het lijdensverhaal aan de hand van muziek en schilderijen vanaf de middeleeuwen tot nu toe. Opgeven voor de maaltijd 3 dagen van tevoren via www.lucaskerk.nl/formulier. Opgave voor de lezing is niet nodig, een vrijwillige bijdrage is welkom.
Geldbingo: Maandag 26 februari houdt Activiteiten Vereniging Breda-West een geldbingo in zaal Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00 tot +/- 22.20 uur.
Sanaga: Gezocht: vrijwilligsters voor de winkel. Mail naar kringloopsanaga@outlook.com. Kom eens kringlopen in de knusse winkel aan het Erasmusplein 12 in Breda. Geopend van 10.00-16.00 uur op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De opbrengsten van de winkel zijn bestemd voor de oprichting van een kliniek in de binnenlanden van Benin (West-Afrika). www.kringloopsanaga.nl
Boek gereformeerd jeugdwerk: Momenteel wordt een boek samengesteld over het gereformeerde jeugdwerk in Breda tussen 1965 en 1975. Geillustreerd met historisch fotomateriaal. Er valt een hoop te vertellen over de GJC, het CBJ koor, de jeugdclubs, de sozen, contact met Boechout en het jeugdkamp. Men wil oudleden in de gelegenheid stellen anekdotes, ervaringen en verhalen aan te leveren. U kunt mailen naar René van Belzen: zeilzes@ziggo.nl. Bellen mag ook. 0636499925. Het is de bedoeling dat het boek begin april klaar is.
De tabaksindustrie in Breda e.o: Ik ben op zoek naar gegevens uit de tabaksindustrie in Breda. Heb interesse in oude foto*s en oude sigarenbanden, tevens oprichting en sluiting van deze bedrijven. Alle bijzonderheden zijn van groot belang voor de geschiedenis van deze bedrijfstak in Noord-Brabant. Alle portokosten vergoed ik. Herman Jansen, Stevenskamp 303, 8111 AZ Heeten.

PRINSENBEEK
Het Kruispunt: Maandag 26 februari Het Kruispunt, inloop en koffie 19.45u, start 20.00u. Filmavond 'Hier ben ik'. Harmonielaan 24, Prinsenbeek. Regisseurs: Sander Snoep en Sarah Vos, première 2017. Een topmanager die bijna sterft tijdens de New York marathon maar niet opgeeft, een vrouw die niet kan verwerken dat ze na haar echtscheiding haar status verliest en twee jonge, ambitieuze financials die geconfronteerd worden met een onverwerkt familieverleden. Op zondag bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort de worsteling van het gewone leven probeert te verbinden aan een groter verhaal.
Oefenen in geloof: Dinsdag 27 februari Het Kruispunt, 19.15-20.30u. Oefenen in geloof: Bidden. Begeleiding: ds. Evelyn Quaak-Kloet. Harmonielaan 24, Prinsenbeek. Vervolg op de vorig jaar gestarte serie avonden. Al verwachten we dat soms wel, geloof komt je niet aanwaaien. Net zoals je moet oefenen om piano te leren spelen en trainen voor een halve marathon vraagt geloven om nieuwe impulsen en het heeft oefening nodig. Opgave per avond: verdieping@hetkruispunt.org

TETERINGEN
Parkinson Café: Het Parkinson Café Breda organiseert op vrijdag 23 februari een middag over depressie en angsten bij de ziekte van Parkinson. Verpleegkundig specialist ziekenhuispsychiatrie Rianne van Gool van het Amphia ziekenhuis, vertelt deze middag meer over dit onderwerp. Mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers zijn welkom van 14:00-16.00u in 't Web, Zuringveld 1, Teteringen (inloop vanaf 13.30 uur). [l]