Bussen rijden nu nog veelvuldig over de Oude Vest, Houtmarkt en de Karnemelkstraat. FOTO WIJNAND NIJS
Bussen rijden nu nog veelvuldig over de Oude Vest, Houtmarkt en de Karnemelkstraat. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Onderzoek naar bussen Houtmarkt

BREDA - Breda gaat haar wensen voor wat betreft het openbaar vervoer vaststellen voor de volgende periode waarin het busvervoer in de stad wordt aanbesteed. Onderdeel van onderzoek is het al dan niet vasthouden aan de busverbindingen via de Houtmarkt.

DOOR WIJNAND NIJS

"Dat is een vraag die we ons nu aan het stellen zijn", laat wethouder Boaz Adank desgevraagd weten rond de werkzaamheden aan de Oostflank. Met het werk aan de eerste fase, Kloosterplein, Vlaszak en een deel John F. Kennedylaan, moet nog dit jaar begonnen worden. Daarna moeten onder meer Oude Vest, Houtmarkt, Keizerstraat en de Vierwindenstraat nog volgen.

Wanneer die straten uitgevoerd worden, is nog niet bekend. "KPN-gebouw wordt over gesproken, Stadsgalerij, de Houtmarktpassage wordt aangepakt. Bij de Parade (voormalig Breda's Museum, red.) gebeurt van alles. Als duidelijk is wat er allemaal gebeurt, kun je plannen gaan maken", stelt Adank.

Ook het doortrekken van de Nieuwe Mark speelt een rol. De busconcessie wordt vergeven in 2022. Dat lijkt nog ver weg, maar is dichterbij dan je zou denken, legt Adank uit. "Alle busroutes zouden dan opnieuw ingericht moeten worden, dat kun je alleen met een nieuwe concessie doen. Vandaar dat we nu die vraag aan net stellen zijn: Willen we dit zo? Willen we de Karnemelkstraat als splitsing houden? En hebben we dat nog nodig in ons openbaar vervoerssysteem?"

De provincie heeft volgens Adank twee jaar nodig om de nieuwe routes aan te besteden. "Vandaar dat we nu de piketpalen moeten slaan, anders krijg je niks meer gewijzigd."

Daarmee is een mogelijke nieuwe rijroute voor de bussen onderdeel van de aanpak van de Oostflank, waarmee dus dit jaar bij de Vlaszak begonnen wordt. Het plan is daar onder meer een breder trottoir aan de zijde van de ijssalon. Daarmee krijgt de straat meer een verblijfsfunctie. Plan is nu de Vlaszak vanaf het Kloosterplein tot aan het Valkenberg opnieuw in te richten, van gevel tot gevel. Waar eerder sprake was van mogelijk eenrichtingsverkeer, is dat nu aan de orde. "Het doorgaande verkeer is er al af, het is niet nodig het verkeersvolume naar beneden te brengen." De precieze inrichting van de Vlaszak wordt besproken in overleg met belanghebbenden. [l]