Beeld van het Sportgala Breda 2016 in februari vorig jaar. FOTO BAS GEERTS
Beeld van het Sportgala Breda 2016 in februari vorig jaar. FOTO BAS GEERTS Foto: Bas Geerts

Voor allerlaatste keer Sportgala Breda 'oude stijl'

BREDA - Het Sportgala Breda vindt dit jaar voor de laatste keer plaats in het Chassé Theater in de huidige vorm. Eerder besloot de Gemeente Breda een gezamenlijk 'waarderingsmoment' in te voeren voor zowel sporters, vrijwilligers, mensen uit het onderwijsveld en cultuur.

DOOR ADDO SPRANGERS EN WIJNAND NIJS

Dat moment vervangt het Sportgala en de uitreiking van de Chris van Faassenpenning. Komende donderdag vanaf 20.30 uur is de laatste editie van het Sportgala. Net als de afgelopen jaren zet de organisatie de sportprestaties van de Bredase sporters in de spotlights.

Sportman

De Bredase Sportman van het Jaar 2017 zal in ieder geval worden aangewezen uit het volgende drietal: tennisser Matwé Middelkoop (zegereeks in ATP-toernooien), judoka Roy Meyer (brons op NK judo) en hockeyer Floris Wortelboer (EK-debuut voor Nederlands mannenhockeyteam). Op de titel Bredase Sportvrouw van het Jaar 2017 wordt aanspraak gemaakt door wielrenster Sophie de Boer (winnares wereldbeker veldrijden), atlete Anne van de Wiel (zilver op NK meerkamp senioren) en turnster Femke van Brunschot (zilver op NK turnen).

Sporttalent

Voor de titel Sporttalent van het Jaar 2017 wordt er, net als bij voorgaande edities, onderscheid gemaakt middels een mannelijke- en vrouwelijke categorie.

Tijdens de komende editie van het Sportgala Breda maken in eerstgenoemde categorie wielrenner Axel Roks (Nederlands jeugdkampioen), atleet Julian de Leeuw (Nederlands kampioen speerwerpen) en voetballer Richelor Sprangers (definitief doorgebroken bij NAC en inmiddels international voor Haïti) kans op de titel.

In de vrouwelijke categorie zijn genomineerd voetbalster Caitlin Dijkstra (inmiddels aanvoerster Oranje onder 19), volleybalster Demi Korevaar (voor Oranje debuterend op EK) en beachvolleybalster Emi van Driel (zilver op EK).

Sporter met Beperking

De nominaties in de categorie Sporter met een Beperking gingen naar werper Albert van der Mee (twee plakken op NK Masters), wheeler Bart Pijs (drie medailles op NK) en handbiker Mischa Hielkema (Nederlands kampioen).

Sportploeg

Voor de titel Sportploeg van het Jaar 2017 ten slotte zijn nominaties toegekend aan het damesteam van VV Bavel (promotie naar hoofdklasse en bekerwinst), triathlonvereniging Breda (promotie naar eredivisie) en NAC (promotie naar eredivisie). Natuurlijk wordt ook weer de Prijs der Sporters uitgereikt. nu echter geheel bepaald door de stemmen van het publiek", aldus de organisatie. Stemmen kan via www.sportgalabreda.nl. Op de avond is er een demonstratie van Urban sport en zijn optredens van twirl-koningin Femke de Bont en een entertainer-jongleur. Zang en dans maken de avond compleet. De prijzen worden overhandigd door Robert Maaskant, Herman Kruis en wethouder Paul de Beer. Gratis toegang.[l]