Creatief overleg buurt-gemeente.
Creatief overleg buurt-gemeente. M. Smit Gemeente Breda

Van Blauwe Kei naar Gouden Kei

BREDA - Dat is het motto waaronder het buurtplatform de Blauwe Kei deelneemt aan Breda Begroot. Breda Begroot is een initiatief waarbij inwoners samen in gesprek over de wensen voor de eigen wijk.

Ze bespreken samen of zij liever een speeltuin hebben of meer ruimte voor groen. Op die manier bepalen ze zelf waar het geld van de gemeentelijke begroting naar toe gaat. Of de Blauwe Kei ook daadwerkelijk zal veranderen in een Gouden Kei is afwachten.

Positief

De eerste stappen zijn inmiddels gezet en die zien er zeer positief uit. Met het spelen van een interactief buurtspel zijn afgelopen maanden maar liefst 35 ideeën opgehaald. Maandag 19 februari en woensdag 21 februari zijn de ideeën op het stadskantoor besproken door bewoners, ondernemers, verenigingen en ambtenaren. Vergelijkbare ideeën zijn geclusterd tot globale plannen waarbinnen nog keuzen gemaakt kunnen worden over alternatieven en prioriteiten. Het buurtplatform wil de plannen 15 maart aan de buurt presenteren. Het is aan de buurt om vervolgens een keuze te maken ten aanzien van alternatieven en prioriteiten. Hoewel de gemeente de plannen de komende weken verder zal uitwerken willen we nu al een tipje van de sluier lichten. Een opknapbeurt van het Erasmusplein komt natuurlijk terug in de plannen. Eerlijkheidshalve moet er wel gezegd worden dat het ambitieniveau laag gehouden moet worden, de hoeveelheid betrokken particuliere partijen maakt grootse plannen erg lastig.

Ontmoetingspunt

Op sociaal vlak is er een plan voor een ontmoetingspunt waar op vaste (mid)dagen buurtbewoners onder het genot van een kopje koffie bij kunnen praten. Een meer ambitieuze variant is het verschaffen van warme maaltijden voor senioren. Onverwacht maar niet minder interessant is het plan waarin Voetbalvereniging Baronie de hand heeft gehad.

De voetbalvereniging wil haar accommodatie, dat een groot deel van het oppervlak van de buurt in beslag neemt, ook laten functioneren voor de buurt. Han Nieberg, één van de initiatiefnemers van het buurtplatform, was na afloop van het overleg op woensdag enthousiast over de inbreng, de samenwerking en de ideeën. We hebben genoeg mooie plannen voor de komende jaren. Het uiteindelijke resultaat zal echter afhangen van de beschikbaarheid van vrijwilligers, alleen kunnen we het niet. Verder is het zaak dat bewoners, ondernemers, verenigingen, instellingen, ambtenaren en het gemeentebestuur samen werken. Samen zijn we "De gemeente", samen zijn we een Gouden Kei.

Aanmelden
Je kunt nu aandelen verwerven in de Gouden Kei door nu een steentje bij te dragen aan de wijk! Meld je aan als vrijwilliger via wijkplatformblauwekei@gmail.com. Meer informatie: www.facebook.com/WijkplatformBlauweKei. [l]

Creatief overleg buurt-gemeente.