Johannes Passion, toen en nu

BREDA - Na het carnavalsgewoel is de tijd van de Passiekoorts aangebroken.

Nergens in de wereld zijn zoveel uitvoeringen van de Johannes Passion en de Matthäus Passion van J.S. Bach te horen als in Nederland! De Matthäus Passion staat bij veel luisteraars en uitvoerenden op nummer één, maar de Johannes Passion is in opkomst.

Wie meer over de Johannes Passion te weten wil komen, kan in maart een van de lezingen over dit meesterwerk bijwonen. Ad van Unen gaat in op de vraag hoe authentiek de moderne uitvoeringen van Bachs passiemuziek zijn, vergelijkt de Johannes en de Matthäus en bespreekt de vier versies van de Johannes Passion en een mogelijke indeling van deze passie. Van Unen: “De lezing is geschikt voor zangers, instrumentalisten en luisteraars. Ik hoop te bewerkstelligen dat ze de Johannes Passion na de lezing nog intenser zullen beleven.”

Uitvoeringen
Er zijn binnenkort twee uitvoeringen van de Johannes Passion in Breda. 18 maart: Bachkoor Brabant o.l.v. Geert van den Dungen, Martinuskerk te Princenhage, 29 maart (Witte Donderdag): Personare Kamerkoor o.l.v. Ad van Unen, H. Moeder Godskerk te Effen. De lezingen zijn op 15, 20 en 22 maart bij studium55 aan de Mastdreef 55 Breda. Meer informatie en inschrijven via www.studium55.nl [l]