Peter Bakker (GroenLinks) weerspreekt Cees van der Horst (BOB). FOTO WIJNAND NIJS
Peter Bakker (GroenLinks) weerspreekt Cees van der Horst (BOB). FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Lijsttrekkers botsen over afval en participatie

BREDA - Waar staan de lijsttrekkers van de dertien Bredase politieke partijen voor? Tijdens het Breda Media Debat, een samenwerking van BredaVandaag, BredaNu en BN DeStem, konden de partijen hun punt maken in zes korte debatten over onderwerpen die stad en dorp bezighouden.

DOOR MICHAEL JANIEC

Stelling 1: Restafval

Is het systeem met de ondergrondse restafvalcontainers mislukt, nu op verschillende plaatsen zakken met rommel naast de bakken blijven staan? Nee, betoogt D66 lijsttrekker Tim van het Hof. Er ligt ook een taak voor de burgers zelf. Beboeten dan maar? Nee, eerst goed informeren. Door bijvoorbeeld op de containers te vermelden wat te doen als ie vol is of niet opent, aldus Miriam Haagh (PvdA). Vooral de D66 in de persoon van lijsttrekker Tim van het Hof krijgt het te verduren tijdens deze eerste stelling, omdat diens wethouder verantwoordelijk is voor dit nieuwe afvalproject. Wildcardhouder Jamal El Kaddouri (Volkspartij), haakt al snel in in: “Is dit systeem wel voldoende getest vooraf?”

Van het Hof: “In 80% van de gevallen gaat het nu goed. De overige problemen moeten we nog oplossen.”

Stelling 2: Groei horeca

De horeca ongeremd laten floreren of juist meer reguleren? Bob Bergkamp (CDA), Bas Maes (SP) en Paul de Jong (Bredase Stadspartij) verschillen van mening. Bergkamp is een voorstander van groei. “We zijn trots op Bredase horeca en binnenstad. Laten we daarin groeien, maar wel de coffeeshops het centrum uit werken.” Maes erkent de waarde van groei, maar is iets voorzichtiger: “Groei is niet het probleem, maar waarom vallen er gaten?” Cees van Horst, die z’n wildcard inzet namens BOB, pleit voor een liberale aanpak: “Concurrentie is goed voor de prijzen, dus laat die horeca zich ontwikkelen. Denk vrij”, is de boodschap.


Stelling 3: Tegenprestatie bijstand

Een beladen kwestie: een tegenprestatie voor mensen in de bijstand. VVD, PvdA, Trots/OPA zien de noodzaak hiervan, maar verschillen in de benadering en precieze aanpak. Thierry Aartsen namens de VVD is de grootste voorstander van resolute maatregelen en een duidelijke verplichte tegenprestatie: “Puntje bij paaltje blijkt de uitvoering hiervan in de praktijk nog veelal een slappe hap, dus ik vind het belangrijk dat participeren verplicht wordt.” Haagh reageert daarop: “Het gaat er niet om dat we zulke verplichtingen door de strot duwen bij iemand die niet kan werken. Duizenden mensen zitten in bijstand. Sommigen kunnen veel, andere minder.”

Stelling 4: Wonen in de dorpen

Wel of géén woningen bouwen in het buitengebied van Breda? Waar liggen de grenzen voor CDA, D66 en Volkspartij Breda? Bob Bergkamp (CDA) vindt dat de dorpen aan de beurt zijn, omdat die ‘achtergesteld zijn’. Het gebruik van landbouwgrond daarvoor is niet per se uitgesloten, aldus Bergkamp. “Als we agrariërs een nieuwe ontwikkeling geven elders.”

Stelling 5: Auto’s tegen fietsers

Moeten auto’s in de binnenstad plaatsmaken voor groen en fietsers? BOB, GroenLinks en 50PLUS verschillen van mening. “Ooit iemand met een tv onder zijn arm op de fiets gezien?”, maakt Cees van der Horst (BOB) zijn standpunt helder. Volgens Peter Bakker (GroenLinks) koopt de consument juist vaak zulke zaken online. “Webshops dragen niks bij aan de binnenstad”, luidt de reactie van Van der Horst. Hij stelt dat de binnenstad ook voor mensen buiten Breda aantrekkelijk moet blijven.

Stelling 6: Burgerparticipatie

In hoeverre moeten burgers betrokken worden bij de politiek? En op welke manieren en wat mag dat kosten? VVD, Volmondig JA! en SP verschillen hierover van mening. Thierry Aartsen (VVD) noemt burgerinspraak belangrijk. Maar: “Niet vier miljoen euro besteden aan projecten waar de participatie-elite op afkomt, maar waar de gewone burger niks aan heeft.” Maes (SP) valt Aartsen aan op deze volgens hem ongefundeerde bewering. Hij stelt ook dat participatie bij deze tijd hoort. “Democratie is meer dan eens per vier jaar je stem laten horen. Er zijn genoeg initiatieven, maar je moet het stroomlijnen.”

De debatten zijn terug te zien via BredaNU op 11 en 18 maart en op de website van BredaVandaag. [l]

Thierry Aartsen (VVD) en Bas Maes (SP) verschillen van mening over burgerinspraak. FOTO WIJNAND NIJS