Marie Gieskes (rechts) kookt haar eerste benefietmaaltijd voor de Congo.
Marie Gieskes (rechts) kookt haar eerste benefietmaaltijd voor de Congo. Henk Ketelaar

Benefietmaaltijd in Mondiaal Centrum Breda

BREDA - Vrijdag 16 maart zal Marie Gieskes Nkaka als gebruikelijk op de derde vrijdag van de maand om 18 uur in het Mondiaal Centrum Breda een benefietmaaltijd bereiden. De opbrengst is bestemd voor de mensen in haar Congolees geboortedorp. Zij hebben een groot tekort aan eerste levensbehoeften, met name eten en medicijnen.

Marie is intussen een bekende Bredase vrouw die al vanaf 1991 in Breda woont. Ze was actief in de Mattheuskerk, de St. Franciscus kerk, het verzorgingstehuis en het buurthuis in Breda noord (Wisselaar/ België plein). Wat koken betreft heeft ze vooral ervaring met het bereiden van gerechten uit de Afrikaanse en Portugese keuken. Toen in 1998 haar man overleed heeft ze haar zeven kinderen alleen grootgebracht. Nu staan allemaal op eigen benen en daarom heeft Marie de tijd om iets voor anderen te gaan doen.

Familie
Ze is nog heel close met haar in Congo (Kinsjasa) wonende dorpsgenoten in welk dorp ook veel familie van haar woont. Door de gebrekkige omstandigheden waaronder zij leven, vatte zij het plan op om maandelijks een heerlijke maaltijd te koken, waarvan de opbrengst naar haar dorp gaat voor medicijnen, eten en als het nodig is voor het betalen van de ziekenhuiskosten. Het dorp ligt in een gebied dat door geloof- en stammenstrijd een verscheurd land is waar het moeilijk is om het hoofd boven water te houden. Met de inkomsten van haar driewekelijkse benefietmaaltijd wil zij het leven daar wat draaglijker maken. Naast deze charitatieve activiteit zamelt Marie ook basisspullen in zoals keukengerei, o.a. pannen en kleding, welke zij naar Congo opstuurt,

Menu
Op het menu staat rijst bonen, kip en salade koken met als afsluiting een fruitig nagerecht. Het is de bedoeling dat dit iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. Marie heeft veel ervaring met koken voor grote groepen. “Iedere keer kook ik iets anders, maar wel verrukkelijk lekker,” laat ze in dat verband weten. Tijdens de maaltijd wordt er passende Congolese muziek gedraaid. Het minimumbedrag is 5 euro, inloop vanaf 17.30 uur.
Mondiaal centrum Breda is gevestigd aan de Roland Holststraat 71 te Breda. Mee-eten aan deze benefietmaaltijd kan, graag opgeven bij: tinevanderzande@gmail.com of bij antjoh@ziggo.nl tel. 06-17745933.
Kijk ook op www.mondiaalcentrum.nl [l]

Marie Gieskes (rechts) kookt haar eerste benefietmaaltijd voor de Congo.