Een vrouw bekijkt een kunstwerk bij een van de stands op ART Breda 2018. FOTO WIJNAND NIJS
Een vrouw bekijkt een kunstwerk bij een van de stands op ART Breda 2018. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

ART Breda: Bijzondere klokken en Breitner

BREDA - Rustig rondschuifelende kunstliefhebbers en enthousiast vertellende handelaren. Terwijl buiten de temperatuur de dertig graden naderde, was het op de beursvloer van ART Breda aangenaam koel. Dat was wel eens anders.

DOOR WIJNAND NIJS

De beurs vindt dit jaar dan ook voor het eerst op een andere locatie plaats. Van donderdag tot en met afgelopen zondag vonden duizenden liefhebbers de weg naar het tijdelijke kunst- en antiek-paradijs in Breda.

Niet meer in tijdelijke paviljoens, maar in de evenementenhal op Breepark. Negentig handelaren hebben zich een plaatsje verworven op deze beurs in de evenementenhal. Een heel verschil met de vorige edities, weet ook beursdirecteur Erik Hermida. “Maar vijf jaar geleden was het niet anders”, memoreert hij de keuze destijds voor het Chasséveld, waar de beurs in twee grote paviljoens bivakkeerde.

Niet wiebelen

Het verschil is echter wel meteen duidelijk. Waar de temperatuur hoog kon oplopen in de veredelde tenten, is het nu ondanks de zomerse hitte buiten aangenaam koel. “En de vloeren wiebelen niet, het dak is recht. Het oogt allemaal wat strakker”, geeft hij aan.

De Bredase standhouder Niko van Keep is het daar helemaal mee eens. “We kunnen de concurrentie met de PAN aan”, denkt hij. De klokkenmaker toonde weer een aantal bijzondere uurwerken meegenomen.

Zoals het exemplaar dat hij op een sokkel heeft gezet. “Het is een van de oudste huisklokken, uit de vijftiende eeuw”, vertelt hij. Als is de ouderdom niet eens het meest bijzondere van het overigens gewoon werkende uurwerk. “Het is een zelfde exemplaar als de Barentz-klok die in het Rijks Museum staat, die op Nova Zembla is gevonden in het Behouden Huis.”

Testcase
Ook op de beurs oud-Bredanaar Lennart Booij. Voor het eerst. “Voor ons is dit een testcase. De beurs heeft echt een upgrade gehad en voor ons is dit een goed moment om een tweede collectie te laten zien na de PAN in het najaar.” Booij toont glaswerk van Lalique en keramiek van Picasso.

Het Stedelijk Museum en BredaPhoto staan eveneens op de beurs. Het museum laat een voorproefje zien van de expositie True Beauty. BredaPhoto gaat tijdens het festival in de foyer terug in de tijd, samen met ‘collodion-fotograaf’ Peter van Hal. Hij fotografeerde mensen zoals 175 jaar geleden, aanhakend bij het festivalthema ‘To Infinity and Beyond’.

Voor het eerst is Jorn Damen van Damen Restauratie uit België op ART Breda. “Op aanraden van collega’s. Ik ben hier als bezoeker al eens geweest. Wij staan ook op namen, maar Breda is dichterbij Antwerpen.” [l]