Een naaimachine voor Malika
Een naaimachine voor Malika

Moederdag: Geef Malika een naaimachine cadeau

BREDA - Wat geef je voor moederdag? Tools To Works heeft wel een idee. Geef Malika en haar lotgenoten in Afrika een naaimachine cadeau. Zo’n naaimachine kost 125,- inclusief reserveonderdelen en verscheping. Maar u kunt al meehelpen voor 25,-.

Moeder zijn is een lastige job. Zeker als je een alleenstaande moeder bent met opgroeiende kinderen. Dat geldt voor Nederland, maar zeker als je op het platteland van Afrika woont. Daar was vroeger nog voldoende landbouwgrond om alle monden te voeden en nog wat te verkopen op de markt, maar dat wordt de laatste jaren steeds moeilijker. In veel Afrikaanse landen is de helft van de bevolking onder de dertig jaar. Omdat ze in hun eigen dorp geen inkomen meer kunnen verwerven, trekken ze naar de stad in de hoop op een beter bestaan. Veelal loopt dit uit op een mislukking. De meesten vinden alleen een gammel onderkomen in een krottenwijk en een duister baantje waarin ze uitgebuit worden. En er is voortdurend gevaar van misdaad en aanranding.

Coupeuse

Vooral jonge meisjes blijken kwetsbaar. Malika was zo’n meisje. Ze raakte in verwachting maar hoe moest het nu verder? Waar haalde ze geld vandaan voor haar kindje en zichzelf? Gelukkig kwam ze in aanraking met mensen van een lokaal initiatief waarvan er inmiddels meerdere zijn in Afrika. Malika kreeg er de mogelijkheid om samen met andere jonge moeders en meisjes te leren voor coupeuse. Hiermee kan zij zelfstandig een eigen inkomen verdienen. Geld waar zij hun kinderen mee kunnen voeden zelfs mee naar school kunnen laten gaan. Want er is vraag naar mensen die kunnen naaien. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar schooluniformen die in veel Afrikaanse landen verplicht zijn.
Maar om haar vak te kunnen uitoefenen heeft ze een eigen naaimachine nodig. Tools To Work steunt vrouwen als Malika al vele jaren. Dit doet Tools To Work in samenwerking met lokale partners en NGO’s. Door het leveren van gereviseerde naai- en breimachines kunnen zij zo een praktijkgericht vak te leren. Ook geeft zij trainingen over het onderhoud en de reparatie ervan.

Moederdagcadeau

Wat is er leuker dan een moederdagcadeau geven wat goed terecht komt. Tools To Work wil Malika en haar lotgenoten daarom een gereviseerde naaimachine schenken. In totaal willen we veertig jonge vrouwen in Kenia voorzien van een dergelijke naaimachine en hen zo een toekomstperspectief bieden. Iedere machine kost 125,- inclusief reserveonderdelen en verscheping. Ga naar www.ToolsToWork.nl/moederdag-actie en geef. U kunt al vanaf 25 euro meedoen. [l]

Een naaimachine voor Malika