Een jazzorkestje trekt door de binnenstad tijdens de laatste editie van het Breda Jazz Festival. FOTO ADDO SPRANGERS
Een jazzorkestje trekt door de binnenstad tijdens de laatste editie van het Breda Jazz Festival. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Breda even New Orleans met Jazz Festival

BREDA - Hemelvaartsdag barst het Breda Jazz Festival weer los. Tot en met zondag is de binnenstad voor de 48e keer het domein van jazzmuzikanten en jazzliefhebbers uit alle windstreken. Het festival staat dit jaar in het teken van het 300-jarig bestaan van New Orleans, bakermat van de jazzmuziek.

DOOR HENK KETELAAR

"Het wordt weer genieten, voor publiek en muzikant," voorspelt Bart Wouters, voorzitter van Breda Jazz Festival. “Dit jaar staat het festival in het teken van het 300-jarig bestaan van New Orleans”, licht Wouters nog maar eens toe. “De programmering is daarop afgestemd. Mooi voorbeeld hiervan is het optreden van Tuba Skinny, een band die het geluid van New Orleans in de hele wereld voor het publiek brengt. De band is op diverse buitenlocaties te zien. Dat ze populair zijn, blijkt wel uit het feit dat hun optreden in theater De Avenue helemaal is uitverkocht.”

Klaar

Wouters is klaar voor het festival. “Het zijn de laatste loodjes”, vertelt hij als we hem spreken. “De muzikanten, bands, podia en de concertlocaties zijn vastgelegd. De posters en affiches zijn verspreid, de website geactualiseerd en belangrijk; de nodige gemeentelijke vergunningen zijn binnen. Er staan zo’n 180 buitenoptredens gepland, bijna allemaal gratis toegankelijk. We staan klaar om het festival weer glansrijk te laten verlopen.”

Het is elk jaar een uitdaging een interessant en goed gevuld programma samen te stellen. Ondanks dat het Breda Jazz Festival een goede naam heeft, legt Wouters nog maar eens uit. “De muzikanten komen graag naar ons festival, maar dat niet wil zeggen dat hun optreden ons niks kost”, vertelt de voorzitter.

Piek voor de muziek

Hij is blij is dat naast de sponsors en subsidieverstrekkers er ook een team vrijwilligers is dat bezoekers om een vrijwillige bijdrage vraagt. Bart: “Er wordt slechts één euro gevraagd. Als al die tienduizenden bezoekers die ons ene piek voor de muziek zou gunnen, dan zouden we financieel veel meer aankunnen. Er zijn bezoekers die elke dag deze gift doen om er een kwartetje stickertjes als collectorsitem aan over te houden. De sticker die men ontvangt heeft namelijk elke dag een andere kleur. Hoe dan ook, elke gift wordt in dank aanvaard ook die welke via onze website binnenkomt.”

Weetjes Breda Jazz

DOOR BREGJE KOP

Breda Jazz Festival is ontstaan in 1971. Vanaf dat jaar is het festival uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement. In de beginjaren van Breda Jazz Festival was het Turfschip het middelpunt van de festiviteiten. De buitenconcerten vonden toen vooral plaats op de Havermarkt en de Grote Markt. In 1999 gaat Breda Jazz organisatorisch en financieel door een diep dal. Een nieuw festivalbestuur, met nieuwe inzichten, was de oplossing.

Het Bredase jazzfestival is de grootste van Europa. Jaarlijks komen er naar schatting zo'n 250.000 bezoekers op het festival af. De bezoekers komen niet alleen uit Breda, maar uit alle delen van Europa en zelfs daarbuiten.

Buiten dat het festival Breda op de kaart zet, levert het ook flink wat geld op voor de stad. Volgens een in 2009 gehouden onderzoek door de NHTV geven bezoekers in totaal ruim 13 miljoen euro uit aan eten, drinken, overnachtingen en jazz-gerelateerde artikelen.
Aan voorbereiding en tijdens het jazzfestival werken ongeveer 125 vrijwilligers mee. Zij zorgen ervoor dat Breda Jazz Festival vlekkeloos verloopt.

Tijdens het vier dagen durende festival worden bezoekers vermaakt door zo'n 180 verschillende optredens verdeeld over 17 podia. Alle buitenconcerten zijn gratis toegankelijk. Speciale binnenconcerten kosten je tussen de vijf en twintig euro. Een groot deel van de optredende muzikanten komt uit het buitenland, maar ook lokale en regionale en nationale bands treden op op het festival. [l]