550 jaar geleden werd de kapel in Galder gebouwd. Op 25 juli wordt dat gevierd.
550 jaar geleden werd de kapel in Galder gebouwd. Op 25 juli wordt dat gevierd. Henk Bakker

Kapel Galder viert zijn 550e verjaardag

Kapel Galder viert zijn 550e verjaardag

GALDER - Op woensdag 25 juli wordt tijdens de St. Jacobsviering het feit herdacht dat de St. Jacobskapel in Galder 550 jaar bestaat. De eucharistieviering begint om 19.00 uur.

Voorgangers zijn pastoor Lars Peetam en kapelaan Thai van de parochie van de Heilige Familie. Na afloop volgt een lezing over de geschiedenis van de kapel door Toon van Miert. Frans Kolder vertelt over zijn ervaringen met pelgrimeren onder meer naar Santiago. Na afloop is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Bouw voltooid
Op 21 mei 1468 was de bouw van de kapel in Galder voltooid. De kapel is op deze plaats gebouwd omdat het heel moeilijk was voor de bewoners van Galder om in Ginneken te kerken. Rechtstreeks over de drassige hei of door ontoegankelijke bossen was te gevaarlijk; zij moesten de Mark over en dan via Ulvenhout.

Vertrekpunt Santiago de Compostella
Hoe precies de kapel in Galder in verband gekomen is met de bedevaart naar Spanje weet men niet. Feit is wel dat de kapel al eeuwenlang op de route ligt naar het graf van deze heilige en ook nu nog mensen, lopend of op de fiets, daarnaartoe gaan. In de St. Jacobskapel kan men de stempel halen voor deze (pelgrims)tocht. In de lijn van een eeuwenoude traditie zal er ook in 2018 een viering in de kapel in Galder zijn, waarbij enkele mensen aanwezig zijn die (delen van) de route gelopen hebben. Zij hebben zich verenigd in het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Volksheilige
De St. Jacobskapel in Galder is genoemd naar de heilige Jacobus (de Meerdere). Zijn officiƫle feestdag is 25 juli. Sint Jacob was visser en een leerling van Jezus. Hij was getuige van de gedaanteverandering van Christus en van zijn pijn in de tuin van Getsemane. Rond het jaar 44 werd hij onthoofd. Zijn lichaam zou naar Santiago, in Spanje, overgebracht zijn. Later werd er boven zijn graf een grote basiliek gebouwd. Jacobus werd een volksheilige en er ontstonden allerlei legenden rond hem. Santiago de Compostella werd een bedevaartsoord vooral vanaf de 12e eeuw toen mensen het een religieuze plicht vonden om een voettocht te maken naar zijn graf. Tegenwoordig gaan mensen om allerlei, ook niet religieuze redenen, naar Santiago. [l]