Expositie in Museum Paulus van Daesdonck

ULVENHOUT - Op woensdag 8 augustus is het 175 jaar geleden dat te Maastricht een overeenkomst werd gesloten tussen Nederland en Belgiƫ over de afbakening van de grens tussen beide landen.

Besloten werd een groot aantal witte gietijzeren palen te plaatsen. Daartussen staan grijze hulpstenen. Nummer 1 staat te Vaals, op het Drielandenpunt, de laatste, nummer 369, op het strand van Cadzand in Zeeuws Vlaanderen. Zeeland, Brabant en Limburg werden in twee delen gedeeld. Beide delen hoorden voortaan tot een andere natie. Beide delen ontwikkelden zich gescheiden. Tussen beide delen kwam er een verschil in taal, het Brabants Nederlands en het Kempisch Nederlands. Ook de wetgeving, het verkeer en economie verschillen. Douane en Marechaussee hielden beide delen uit elkaar, Er ontstond smokkel want de prijzen aan beide delen van de kunstmatige grens verschilden. En daar moet je van profiteren.

Expositie
Prachtige voorbeelden van de smokkel zijn in de expositie van museum Paulus van Daesdonck te zien dank zij de douanemusea van Rotterdam en Antwerpen die uniek materiaal uitleenden. Zondag 5 augustus is het museum, Pennendijk 1 Ulvenhout, open van 14.00-16.00 uur. De toegang is gratis.[l]