Kees van Meel biedt Poëzie-podium! FOTO: RINIE MAAS
Kees van Meel biedt Poëzie-podium! FOTO: RINIE MAAS Foto: Rinie Maas

Nieuw initiatief wil stadspoëzie onder de aandacht brengen

BREDA - "Het gaat om enkele regels stadspoëzie zònder voorwaarden vooraf", zegt Kees van Meel, een van de initiatiefnemers van de stichting VOLTA die een laagdrempelig en breed podium creëert voor poëzie in Breda.

DOOR RINIE MAAS

"Het gaat om opwekken van nieuw elan. Om belangstelling voor poëzie onder een groot publiek los te maken. En om de voordracht zelf door jong en oud die dit nog nooit deden noch de moed hadden. Dit breed opgezette dichtersproject vindt plaats in de Nieuwe Veste op 27 september om 20.00 uur.

Kees
Kees is een culturele duizendpoot. Hij heeft een bundel wielrengedichten klaarliggen voor uitgave. Hij was vier jaar stadsdichter. Met Deborah Jacobs zorgt hij voor de presentatie van voordrachten in Het Gele Huis. En weer heeft hij een project. Een project dat de stad Breda in de picture zet. Het groeiende Bredase poëzieklimaat is er rijp voor. Voor wie nog nooit dichtte een uitdaging! Misschien de eerste stap naar 'dichterschap'.

Blogs
Een uitdaging met een lage drempel voor wie de moed heeft zich in een beschermde omgeving door taal te uiten. Niks moet per se, zoals metrum, metafoor, strofe; nog veel minder is de doelstelling een zoektocht naar de nieuwe Constantijn Huijgens, Guido Gezelle of Herman Gorter met Mei. Wat wel? Kees van Meel: "Veel mensen hebben behoefte om zichzelf te uiten in poëzie in allerlei verschijningsvormen. Dat blijkt uit de succesvolle gedichtendag 2018. Het blijkt op allerlei blogs; op Facebook waarop mensen de behoefte hebben poëzie toegankelijker te maken. De drempel te slechten. Om zo vorm te geven aan Breda; allereerst als stad van mensen".

Huisregels
Er zijn vier huisregels voor de deelnemers: Gebruik van Nederlandse taal; maximaal 25 regels; geen korte verhalen; bereidheid tot voorlezen. Kees van Meel over de eerste regel: "De taal van het podium is Nederlands. Want ook anderstaligen die hier verblijven zullen zich van die taal moeten bedienen. Wij hopen dat door dit project, gesteund door de gemeente Breda en de boekhandels, belangstelling wordt opgewekt bij jong èn oud. Door deelname wordt de talige emancipatie bevorderd. Het verbetert taalgebruik en de taaldifferentiatie op ander dan puur gebruiksniveau".

Paard
Al jaren zet Kees zich onder andere in voor herdenking van de Kristallnacht door poëzie. Als geen ander weet hij dat Macht en Kunst moeten schuren om elkaar te vinden. Waarom mag een paard niet blauw zijn? Als Kees iets verafschuwt dat is het Kunst etiketteren uit politieke motieven. De geschiedenis bewijst hoe onder het Nationaal Socialisme door de nazi's bestempelde 'entartete' (ontaarde kunst) doorschoof naar verbod op jazzmuziek en poëzie die niet in de kraam van het genoemde kwaad van pas kwam.

30 gedichten
Terug naar het open podium: Het gaat niet om "hogere poëzie". Niet om dezelfden die voordragen. In WK termen: "Om diegene die nog beschroomd op de bank zit". Kees hoopt op een selectie van 30 gedichten. De beloning is eeuwige roem in een bundel. De jury bestaat uit de dichters Pien Storm van Leeuwen, Olaf Douwes Dekker, Uitgever Ad van den Kieboom, Anne-Rienke Hendrikse van de gemeente Breda en 'meneer Kees' zelf. Uiterste inzenddatum 27 augustus a.s. op mailadres opppb2018@yahoo.com. [l]