'Jan van Herpen publiceerde onlangs zijn boek: “Achteruit, Breda is van ons.' FOTO HENK KETELAAR
'Jan van Herpen publiceerde onlangs zijn boek: “Achteruit, Breda is van ons.' FOTO HENK KETELAAR Foto: Henk Ketelaar

Wonderlijke herbeleving Beleg van Breda

BREDA – Jan van Herpen schreef het boek: ‘Achteruit, Breda is van ons,’ voor kinderen in de bovenbouw en 12-plussers. Omdat het zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog, maakt hij dankbaar gebruik van de bestaande gebouwen als Het Kasteel, de Grote Kerk, het Stadhuis, het Begijnhof en de Grote Markt. Omdat het verhaal zich in de binnenstad afspeelt, is het ook voor volwassen Bredanaars een leuk boek om te lezen.

DOOR HENK KETELAAR

Jan is geboren en getogen in Breda. Hij heeft de stad met al zijn historie in zijn hart gesloten. Daarom schrijft hij graag over de stad. Zoals het bij zoveel vaders en moeders gebeurt, vertelde Jan zijn zelfverzonnen verhaaltjes voor het naar bed aan zijn kinderen. Daarbij maakte graag gebruik van de Bredase geschiedenis en natuurlijk zijn monumentale gebouwen. De historie van Breda kreeg Jan van zijn vader Gerard, voormalig journalist bij BN DeStem, met de paplepel ingegoten. Vanuit zijn interesse las hij veel boeken over de Tachtigjarige oorlog.

Prenten tekenen

Naast schrijven tekent Jan ook graag. Daarom maakte hij van zijn verhalen waarbij fictie en non-fictie door elkaar heenlopen, prentenboeken. Zo ook van het verhaal: ‘Achteruit, Breda is van ons.’ Omdat prentenboeken in full color vrij duur zijn om uit te geven, besloot Jan er een leesboek (paperback) van te maken. “Kostprijs technisch is het dan goed te doen,” vertelt Jan die op deze manier al meerdere boeken van zijn hand heeft laten verschijnen.

'Ik heb mij ingeleefd in de tijd van de Tachtigjarige oorlog.'

“Met het schrijven van dit verhaal heb ik mij ingeleefd in de tijd van de Tachtigjarige oorlog. In het bijzonder de tijd rondom de bezetting van Breda, waarbij ik de Bourgondische cultuur van de stad niet onaangeroerd laat. Zonder het prentenboek geweld aan te doen, heb ik het boekverhaal wel wat uitgebreider gemaakt,” vertelt Jan eerlijk en wijst op het boek dat voor ons op tafel ligt. De plaatjes uit het gelijknamige prentenboek, maar dan in het zwartwit illustreren het verhaal.

Terug in de tijd

Het verhaal begint in 1938, twee jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Justinus d’n Eerste en agent Sjaak d’n Schrijver hebben hun handen vol aan twee Spanjaarden die in de torentjes van het Spanjaardsgat wonen. Door toedoen van klusjesman Kees d’n Draaier, die alles repareert maar dan in z'n 'achteruit', wordt Breda na een reparatie Grote Kerkklok wakker in het jaar 1590.

Vanaf dat moment komt van alles in het boek aan de lezer voorbij. Onderwerpen als spionage, intriges, uithongering, list en bedrog zijn niet van lucht. Zoals Kees door zijn toedoen de tijd terugzette, zo zijn het de kinderen die na het vinden van de klok in het Begijnhof Breda weer terug in de tijd brengen.

Het boek en andere kinderboeken van de hand van Jan van Herpen zijn via Internet te bestellen onder www.boekenbestellen.nl en dan zoeken op Jan van Herpen voor de prijs van € 16,95. [l]