Marga met 1,5 maand oude baby in vluchtelingenkamp Kara Tepe
Marga met 1,5 maand oude baby in vluchtelingenkamp Kara Tepe Anne van Dongen

In actie voor de vluchtelingen op Lesbos

PRINSENBEEK - Marga Vermeulen uit Prinsenbeek was in oktober 2017 en in de eerste week van januari dit jaar als vrijwilliger werkzaam in de vluchtelingenkampen Kara Tepe en Moria op Lesbos. De erbarmelijke en uitzichtloze situatie van de vluchtelingen heeft haar zo aangegrepen dat ze besloot nogmaals die kant op te gaan: op 29 september vertrekt Marga voor de derde keer naar het Griekse eiland Lesbos om weer flink de handen uit de mouwen te steken in de vluchtelingenkampen. Zij doet dit werk via de Nederlandse stichting Because We Carry (www.becausewecarry.org).

Ook vandaag de dag komen er bijna dagelijks boten aan op Lesbos. Boten vol met volwassenen en kinderen, met name afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan. Mensen die op de vlucht zijn voor een verschrikkelijke oorlog en afschuwelijk geweld; mannen, vrouwen en kinderen die snakken naar veiligheid en rust. Zij hebben praktisch alles verloren en hulp is daarom heel hard nodig. Om weer zoveel mogelijk geld in te zamelen voor stichting Because We Carry is Marga twee speciale acties gestart:

1. Een mooie wijnactie (in samenwerking met Aarts Wijnen in Prinsenbeek) ten behoeve van speciale babypakketten voor pasgeboren vluchtelingenkindjes en hun moeders. Vanwege de slechte omstandigheden in de kampen moeten alle bevallingen plaatsvinden in het ziekenhuis in Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Maar het ziekenhuis heeft geen geld meer om de moeders een basis zorgpakketje voor hun pasgeboren kindje mee te geven als ze terug moeten naar het kamp. Because We Carry is daarop ingesprongen en zorgt ervoor dat de jonge ouders na de bevalling een tas meekrijgen met daarin wat babykleertjes, een paar luiers, billenzalf, een zuigfles, een speen etc. Van elke bestelde fles wijn in Marga's actie gaat 4 euro naar dit mooie project.

2. Een euroactie om de 1300 verse ontbijtjes (à 1 euro per persoon per dag) die dagelijks in kamp Kara Tepe door de vrijwilligers van Because We Carry worden klaargemaakt en rondgebracht te kunnen blijven bekostigen. De gemeente Breda telt bijna 181.000 inwoners. Als iedere inwoner één euro doneert kunnen 20 weken lang deze ontbijtjes betaald worden!

Alle informatie over beide acties en hoe gedoneerd kan worden is te vinden op Marga's tijdelijke website www.bredavoorlesbos.nl (als de site onverhoopt niet opent, probeer dan even een andere browser!). Voor meer informatie: stuur een e-mail naar vermeulen.m@outlook.com of bel naar 06-54273912.

Via Because We Carry gaat er sinds 2016 elke week een team van 6-8 vrijwilligers naar Lesbos om de vluchtelingen te helpen. Deze vrijwilligers betalen hun reis- en verblijfkosten zelf, dus alle door hen ingezamelde donatiegelden worden geheel besteed aan hulp aan de vluchtelingen. [l]

De bolderkarren vol met verse ontbijtjes, klaar voor distributie in vluchtelingenkamp Kara Tepe