Het Rat Verlegh Stadion staat inmiddels 22 jaar. FOTO WIJNAND NIJS
Het Rat Verlegh Stadion staat inmiddels 22 jaar. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

NAC krijgt kans om stadion terug te kopen

BREDA - NAC Breda krijgt tot 31 mei 2019 het exclusieve recht op de koop van het Rat Verlegh Stadion. In die periode gaat de club onderzoeken of ze de koop van het stadion voor een marktconforme prijs kan rondkrijgen. De club kan het stadion dan voor 5,5 miljoen euro kopen.

DOOR WIJNAND NIJS

NAC koopt dan niet het hele stadion. Zo horen de kantoortorens niet bij de mogelijke koop, evenals een aantal kantoorruimtes aan de kant van P5.

De mogelijke verkoop aan NAC volgt op de mislukte verkoopprocedure die eind 2016 werd gestart. Drie partijen deden toen een bod dat toen niet in de buurt kwam van de vraagprijs. Ook NAC deed toen met een speciaal opgerichte stichting. "Maar toen hadden we relatief kort tijd om het bod voor te bereiden", geeft algemeen directeur Justin Goetzee aan.

Gesprekken
Inmiddels is die verkoopprocedure al weer geruime tijd afgesloten. Omdat voor de gemeente Breda het stadion geen prioriteit heeft als eigendom, stond de gemeente open voor belangstellenden. "De afgelopen maanden zijn we gesprekken met elkaar aangegaan", geeft verantwoordelijk wethouder Paul de Beer aan.

Volgens De Beer geeft de afgesproken termijn tot 31 mei 2019 rust aan de kant van de gemeente en NAC. "Dit geeft NAC de kans om de koop goed te onderzoeken", aldus De Beer.

Het bedrag van 5,5 miljoen is gebaseerd op de taxatie van eind 2017. Toen zou het stadion 7,5 miljoen waard zijn. Dat er nu twee miljoen minder gevraagd wordt, heeft te maken met wat onderdeel is van de verkoop. "Toren 3, is wel van de gemeente, maar zit in eerste aanleg niet in de verkoop", aldus De Beer. Ook acht kantoorruimtes aan de kant van P5 zijn van de gemeente en worden niet door NAC gekocht.

Benodigde tijd

NAC betaalt een vergoeding voor de optie tot koop. Goetzee durft niet te zeggen hoeveel tijd er nodig is om tot daadwerkelijke koop te komen. "Voor de financiering hebben we specialisten ingeschakeld. Die kunnen dat beter beoordelen."

NAC hoopt het de koop van het stadion de lasten aanzienlijk te kunnen verlagen. De club betaalt nu €892.000 per jaar. Mogelijk kan dat bedrag met enkele tonnen naar beneden. "Zulke kansen heb je niet vaak, dus die moet je grijpen", stelt de directeur.

NAC gaat de komende maanden onderzoeken hoe de koop van het stadion het best gefinancierd kan worden. "Crowdfunding is zeker een optie die we gaan bekijken", bevestigt de algemeen directeur van NAC. "Ik ben sceptisch over crowdfunding, maar gaan we het zeker onderzoeken. De vraag is wel hoeveel je ophaalt en welke energie het kost het om crowdfunding te realiseren."

De club richtte tijdens de voorgaande procedure een stichting op die eigenaar zou worden van het stadion. Het ligt voor de hand dat die nog steeds bestaande stichting de koper gaat worden en dan het stadion aan de club verhuurd.

Nieuw stadion
De algemeen directeur stelde enkele maanden geleden ook na te denken over een nieuw stadion. "Dat staat los van dit dossier", vertelt hij. "2034 lijkt ver weg, maar je ziet aan de Kuip hoe lang dit soort trajecten duren." In 2034 loopt de afgesproken huurtermijn met de gemeente af. Die termijn komt dan uiteraard te vervallen.

De behoefte aan een nieuw stadion zit hem in de commerciële mogelijkheden en de ruimte. Het stadion is de laatste twee jaar steevast uitverkocht of bijna uitverkocht. De koop van het Rat Verlegh Stadion is komt voort uit financiële ambitie. "Hiermee kunnen we onze kosten drukken." [l]

Debat over verkoop

De SP heeft na de bekendmaking van de voorgenomen verkoop van het stadion een debat aangevraagd. De partij vraagt zich af hoe het kan dat er nu bijna zes miljoen moet worden afgeboekt op het stadion en waarom het zo lang voor een te hoge waarde in de boeken stond.