Jong, oud, dans, muziek. De KAM bood ook dit jaar weer een gevarieerd programma.
Jong, oud, dans, muziek. De KAM bood ook dit jaar weer een gevarieerd programma. Foto: Frank vd Teems

Bredase amateurkunst in de spotlights

BREDA - Muziek, zang, dans, toneel en andere artistieke uitingen, uitgevoerd door Bredase culturele verenigingen, stichtingen en amateurgezelschappen. Dat is de gratis toegankelijk Kulturele Amateur Manifestatie (KAM), die afgelopen weekend voor de 36e keer werd gehouden.

DOOR HENK KETELAAR

De KAM biedt de Bredase inwoners een unieke kans om inzicht te krijgen op wat er zich in Breda bij de verenigingen op cultureel gebied afspeelt. Twee uur shoppen van podium naar podium geeft al gauw een goede indruk waar zij zich zo wekelijks mee bezig houden. In deze vrij korte tijd passeert een keur aan artistieke disciplines de revue, van brassband tot aan toneel, revue en streetdance toe. Om het half uur zijn er op vijf podia uur wisselende voorstellingen te zien, voor elk wat wils.

Drukte

Meer dan zestig vrijwilligers zijn er mee in de weer. Beneden zorgen zij ervoor dat de deelnemers zich op hun optreden kunnen voorbereiden. Boven zorgen ze voor een vlot verloop van het programma. “Elke vrijwilliger heeft zijn eigen taak”, vertelt vrijwilligster Janny. “De meeste van ons zijn lid van een optredende vereniging. Dat is lastig als die vereniging moet optreden. Ineens zijn we dan voor een aantal vrijwilligers weg. Door er met z’n allen een tandje bij te zetten weten we dat altijd wel op te lossen. Gelukkig worden wij perfect ondersteund door het Chassétheater.”

Kids

De kids van dansschool Fuse, in de leeftijd van zes tot acht jaar onder leiding van Anouk, lijken een mooi uitje te hebben. Dollend met elkaar zitten zij in de artiestenruimte te wachten op het sein om op te treden. “Het is hun eerste grote optreden en zijn daarom door het dolle heen”, verklaart Anouk de drukte. “Alleen al het feit dat ze door de artiesteningang naar binnen gingen was voor hen al een hele beleving.”

'We hebben een vrolijk repertoire ingestudeerd'

Promotie

Beneden in de oefenruimte stemmen leden van Harmonie Concordia Ginneken hun instrumenten. Secretaris van de harmonie Jeanne Jongenele en dirigent Dick Wesselink, steken het niet onder stoelen of banken dat ze dit optreden leuk vinden “We hebben een vrolijk repertoire ingestudeerd, afgestemd op deze activiteit”, vertelt Dick.

Jeanne valt hem bij en zegt: “Ja, en dit is een mooie gelegenheid om onze vereniging voor het voetlicht te brengen. Wie weet zijn er onder het publiek jonge muzikale mensen die zich bij ons willen aansluiten. Ze zijn van harte welkom.” Deze harmonie en alle andere deelnemers wisten de toeschouwers met hun optreden te boeien. Leden van de Bredase fotoclub G&B legden de optredens op foto’s vast. [l]

15.000 bezoekers

KAM Breda wordt iedere keer in het najaar gehouden. Het trekt gemiddeld zo’n 15000 bezoekers. Ongeveer vijfentwintighonderd mensen verdeeld over vierenzeventig verenigingen en groepen hebben met hun optreden de manifestatie dit jaar gestalte gegeven. Elke Bredase vereniging mag eraan meedoen.

Meer info: www.kambreda.nl.

FOTO'S FRANKTEEMS