21 Kunstenaars exposeren in de Stokvishallen Breda

BREDA - 21 Kunstenaars hebben zich in Breda verenigd in een nieuw kunstenaarscollectief onder de naam “De aandeelhoudersvergadering 2018”. Het nieuwe collectief presenteert zich met een beeldende kunst expositie op zondag 7 oktober in De Stokvishallen aan de Belcrumweg 58 in Breda.

De expositie wordt dan om 16.00 uur geopend door de Bredase wethouder van cultuur, Marianne de Bie. Tijdens de opening zal er een performance worden gegeven door Maarten Bel. Ook zal er een begin worden gemaakt met een ‘gesamtkunstwerk’, waar bezoekers aan mogen meewerken.

De expositie is echter al te bezoeken vanaf op zaterdag 6 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. Verdere openingstijden zijn zondag 7 oktober en de weekenden van 13-14 en 20-21 oktober, telkens van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak via deaandeelhoudersvergadering@gmail.com of de contactpersonen Lise Sore, tel. 06-48153641 en Peter Bouwmans, tel. 06-41861605.

Achtergrond

De 21 deelnemende exposanten hebben een diverse achtergrond. Thema van de expositie is hun reactie op de vragen: “Wat is het maatschappelijk belang van jouw kunst? En heeft kunst nog een functie in de maatschappij?”

De naam ‘De aandeelhoudersvergadering’ is voor het collectief tegelijk een statement. Want is het niet zo, dat Nederland in onze dagen één grote BV is geworden en dat je pas serieus wordt genomen als je een beursgenoteerd bedrijf bent? Aan dit concept wordt ook de kunst meer en meer onderworpen. En daartegen komt dit kunstenaarscollectief in verzet. Met de nodige ironie kenschetst “De aandeelhoudersvergadering 2018” de beeldende kunst en haar makers daarom als een multinational met een sterke beursnotering. En de expositie moet als zijn jaarverslag worden beschouwd.

Het collectief bestaat uit de kunstenaars Marinke Marcelis, Lise Sore, Loek Grootjans, Jeroen Witvliet, Sabine de Graaf, Maarten Bel, Robert Roelink, Martin en Inge Riebeek, Mischa Keijser, Jeroen Buser, Michiel van der Zanden, Rudi Bosch, Pascal Bastiaenen, Roel Sloot, Stijn Peters, Atelier La Machine, Peter Bouwmans, Rutger van der Tas en Y. Né. [l]