Finale Special KIDS dag 2017.
Finale Special KIDS dag 2017. Wouter Schelvis

Special KIDS-dag op en rond atletiekbaan Breda brengt allen in beweging

BREDA - Ruim 400 kinderen met en zonder beperking gaan op vrijdag 5 oktober samen sporten. Atletiekvereniging Sprint organiseert samen met Breda Actief en Special Olympics Nederland voor de zesde keer de Special KIDS-dag. Een samensmelting van Special Heroes en de KIDS-dag (‘Kinderen Integreren Door Sport’).

Tientallen sportverenigingen bieden even zo veel sporten aan. In totaal is er een sport- en spelcircuit voor de deelnemers van 40 activiteiten. Het geheel vindt plaats in het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid.

Primeur

De Special KIDS-dag wordt om 9.30 uur geopend, vanaf 10.00 tot ongeveer 13.30 uur barst het op en rond de atletiekbaan van de sportende kinderen. Naast atletiek wordt onder andere ook honkbal, BMX-fietsen, boogschieten, zitvolleybal en basketball aangeboden. Voor alle sporten geldt dat kinderen die enthousiast zijn geworden vrijwel direct aan kunnen haken bij de vereniging die dit aanbied. Naast traditionele atletiekvormen is er op vrijdag 5 oktober een primeur binnen het aangepast sporten. Het nieuwe zeer populaire onderdeel Racerunning wordt voor het eerst aangeboden Naast de diverse sportieve onderdelen wordt ook ingegaan op het bevorderen van de gezondheid van kinderen met een beperking, Special Olympics Nederland organiseert voorafgaand en tijdens de sportdag een bijeenkomst waar informatie gegeven wordt over dit thema. Partijen die betrokken zijn bij dit onderwerp kunnen een verklaring (‘pledge’) tekenen.

Integratie bevorderen

Door samen te sporten en te spelen, er worden grote luchtkussens opgesteld, wordt de integratie tussen kinderen met en zonder beperking bevorderd. Het levert ieder jaar nieuwe sporters op. Deze sportdag wordt mede mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers die samen met de buurtsportcoaches en de mensen van Sprint de sportende jongeren begeleiden. De Dirk Kuijt Foundation maakt deze sportdag financieel mede mogelijk. Dat geldt ook voor het Fonds Gehandicaptensport, Special Olympics Nederland, Grenzeloos Actief en voor het eerst in haar bestaan het Fonds voor de Sport Breda.[l]