Winnaars NK-striptekenen Fee van Drunen en Pim van Helvoort (cat.12-18 jaar).
Winnaars NK-striptekenen Fee van Drunen en Pim van Helvoort (cat.12-18 jaar). Foto: Henk Ketelaar

Walhallaweekend voor stripfanaten

BREDA - Het Chassé Theater was afgelopen weekend een tempel voor stripfanaten. Het theater was dan helemaal omgebouwd en ingericht op de verwachte komst van de duizenden bezoekers. Door de zalen en de podia met elkaar te verbinden vormde het theater op de begane grond en tussenverdieping één grote beursvloer. Uitgevers, striptekenaars en verzamelaars te over op dit tiende Stripfestival Breda.

DOOR HENK KETELAAR

Uit alle windstreken kwamen de bezoekers naar het festival om stripboeken en aanverwante artikelen te ruilen, te kopen of te verkopen. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om een tekening of handtekening te bemachtigen van zijn of haar favoriete striptekenaar. Naast het gebruikelijke ruilen en kopen, was van alles te doen zoals bouw- en tekenwedstrijden, workshops, films en het NK-striptekenen voor de jeugd.

Gezellige sfeer

In het theater heerste een gezellige sfeer en lag een overvloed aan stripboeken en aanverwante artikelen als poppen, speldjes, tekeningen en dergelijke. Maar het mooiste van was toch wel, dat bijna alle favoriete striptekenaars persoonlijk aanwezig waren. Aan de hand van de rij wachtende kon je aflezen welke striptekenaar op dit moment het meest gelezen werd. Om alles ordelijk te laten verlopen moest er bij een enkele uitgever zelfs een volgnummertje worden getrokken.

Bij striptekenaar Mark Retera auteur van de stripreeks DirkJan stond zo’n een lange rij wachtenden. Eerste in de rij, Stijn de Rooij (11), kreeg van deze striptekenaar niet alleen een handtekening, maar ontving ook een door hem getekende en gesigneerde tekening. Hij was met zijn moeder vanuit Londen naar zijn oma in Barendrecht gegaan om hier het stripfestival te kunnen bezoeken. “Hij is een echte DirkJan fanaat. Daarom konden we deze gelegenheid niet laten lopen”, vertelt zijn moeder desgevraagd. “Ik heb ook meegedaan aan het NK-striptekenen”, voegt laat Stijn eraan toe.

Toekomst

Voor de editie van 2018 ontving het Stripfestival voor het laatst een bijdrage van de Gemeente Breda. Met een club van mensen verenigt onder noemer 'Vrienden van het Festival' zet organisator Rob van Bavel de komende jaren het Stripfestival voort. Iedereen die het festival een warm hart toedraagt, kan daar met een donatie van 50 euro lid van worden. Meer info: www.stripfestivalbreda.nl.

Hij en de andere striptekenaars in spe moesten verdeeld in drie leeftijdscategorieën binnen anderhalf uur een striptekening maken. In de categorie 12 tot 18 jaar verdedigde Fee van Drunen, scholier aan het Markenhage College, haar kampioenstitel.

Hoewel zij volgens de jury de mooiste tekening had, ging de prijs dit jaar naar Pim van Helvoort. Zijn verhaal sloot beter aan op de door hem gemaakte tekening. “Volgend jaar ben ik achttien, dan kan ik niet meer mee meedoen”, liet Fee ietwat teleurgesteld weten. “Ik vind striptekenen en animatie zo leuk, dat ik er mijn beroep van ga maken. Op Instagram @feevd heb ik al heel wat staan." [l]

Afbeelding