'Vuurvrouw' van Inge Philippo op expo 2017. FOTO C. V.D. CORPUT
'Vuurvrouw' van Inge Philippo op expo 2017. FOTO C. V.D. CORPUT Foto: C. v.d. Corput

AGENDA

Expositie in Kunst Drift

15:00 |

Expositie 'Washing of history'. Anneke Hendrikx, Lea Theunissen en Jos Boetzkes bij Drift t/m 6 oktober. Drie kunstenaars uit Breda die op gespannen voet staan met wat je geschiedenis kunt noemen. De geschiedenis als last en lust, eerbetoon, maar ook een drang tot transformatie en uitwissen. Kunst Drift, Liniestraat 121, 4816 BG Breda (do/ vr/ za/ zo 13-17u) www.kunstdrift.nl

Woensdag 3 oktober

Open dag Tools To Work

10:00 | Werkplaats Tools Top

Een oude fiets, een kapotte naaimachine, overtollig gereedschap of een computer die het niet meer doet? Bij Tools To Work knappen een honderdtal mensen deze zaken weer op. De spullen gaan naar mensen van de Stichting Leergeld maar worden vooral op aanvraag geleverd aan vakscholen in Afrika. Komt u helpen? Natuurlijk is de organisatie blij met vaklieden en vakvrouwen die graag voor het goede doel hun handjes willen laten wapperen, maar ook mensen die geen specifieke vakkennis op een bepaald gebied hebben, zijn welkom. Locatie: Laanzichtweg 101 in Teteringen.

Literair Café Livre

20:00 | Oncle Jean

De literaire avond Café Livre gaat op 3 oktober over de Japanse novelle Het Jachtgeweer. Corine Koole schrijft wekelijks in de Volkskrant over Lust en Liefde. Zij is dan ook een ideale gastspreker voor deze Café Livre-avond waar Het Jachtgeweer van de Japanse schrijver Yasushi Inoue centraal staat. Ook Ivo Smit, vertaler en hoogleraar is te gast. Aanvang 20.00-22.15 uur bij Oncle Jean, Ginnekenweg 338, Breda. Kaarten via cafelivrebreda@gmail.com of aan de zaal.

Lezing over honden en hondenkarren

19:30 | Horizonschool

Op woensdag 3 oktober houdt Bert Willemen een lezing over honden en hondenkarren bij Heemkundekring op de Beek in de aula van de Horizonschool, Kapelstraat 44, Prinsenbeek. Aanvang 19.30 uur. Bert Willemen heeft als onderzoeker naar de geschiedenis van hond en hondenkar in de loop van de jaren veel kennis vergaard over dit verdwenen transportmiddel. Aan de hand van unieke, historische beelden vertelt hij over het gebruik ervan in de periode tussen 1850 en 1962. Voor leden is de toegang gratis.

Donderdag 4 oktober

Rondleidingen Gilde de Baronie

13:00 | Grote kerk

Donderdag 4 oktober: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00 uur (vanaf 12 jaar); De Grote Kerk Backstage 14.00 uur; Stadswandeling 14.00 uur - vanaf ingang Grote Kerk.

Lezing Anna Sabidussi

20:15 | Golden Tulip Mastbosch Hote

De Alliance Française Breda organiseert op donderdag 4 oktober een ludieke en interactieve Franstalige lezing rondom chocolade, verzorgd door Anna Sabidussi. Om de smaakbeleving zo min mogelijk te laten verstoren door externe invloeden, verzoeken wij u vriendelijk geen parfum of aftershave te dragen tijdens de lezing! Aanvang 20.15u, Golden Tulip Mastbosch Hotel/Heeren van Oranje, Burgemeester Kerstenslaan 20, 4837 BM Breda, 076-5613673. Info: www.afpb.nl/breda.

Vrijdag 5 oktober

Verhaal- en verteltoneel (The Queen of Clubs)

14:00 | Het Rondeel

Elke 1e vrijdagmiddag van de maand wordt "de Tientjesfontein" opengezet: o.l.v. Joshua komt er een stroom van verhalen, gedichten en liederen vrij, gebracht door het publiek. Vrijdag 5 oktober van 14.00-16.00 uur in Het Rondeel, Kloosterlaan 14.

Literair café

20:00 | Belcrumhuis

Literair café "De Groene Fee" is vrijdag 5 oktober in het Belcrumhuis, Pastoor Pottersplein Breda. Verschillende bijzondere dichters en muzikanten uit Nederland en België: Erika De Stercke, Milla Braat, Monique Hendriks, Frans August Brocatus, Akim A.J. Willems, August "Sunset" Audenaerde, Albert Prins Dichter en muzikant Rik van Berlo. Het belooft weer een boeiende avond te worden met op het einde een Open Podium waarvoor eenieder zich kan aanmelden!

Giirl (DE) en Velosso

22:00 | Café de Speeltuin

Op vrijdag 5 oktober vindt er weer een internationale Friday On The Rocks plaats. Deze avond komt de Duitse band Giirl samen met het Limburse Velosso naar Breda toe om het publiek met een goed en rockend gevoel het weekend in te sturen. Locatie: café De Speeltuin, Visserstraat 14, Breda. Ieder vrijdag gaan om 21.00 uur de deuren open, vangen de optredens om 22.00 uur aan en de entree is natuurlijk geheel gratis. www.pobsite.nl

Fietsgilde

9:00 | Intratuin

5 oktober, Tour de Baronie Merwederoute, start 9.00 uur Intratuin.

Lezing De wereld van Franciscus

15:00 | Maria en Dymphnakapel

Pater Richard van Grinsven, kapucijner, vertelt over de wereld van Franciscus. Na zijn verhaal en wat te drinken naar de kapeltuin om zinvolle hand en spandienst uit te voeren. Daarna soep eten en kan men vragen stellen aan pater Richard. Maria en Dymphnakapel, vrijdag 5 oktober om 15.00 uur, aan het Moerenpad 10. Vrijwillige bijdrage welkom.

Filmvertoning Down to Earth

20:00 | Het Rondeel

Vrijdag 5 oktober vertoont Stichting Tientjes de film Down to Earth op groot scherm. De film inspireert de kijker om na te denken over zijn toekomst en die van de wereld waarin we leven. Een familie laat de hectiek en patronen van de hedendaagse wereld achter zich en begint aan de reis van hun leven. Samen met hun drie kinderen reizen ze naar de uithoeken van de aarde, op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld om ons heen. Aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Het Rondeel, Kloosterlaan 14, Breda. Toegang gratis.

Zaterdag 6 oktober

Kledinginzameling Doskonale

9:00 | Garage van Campenhout

Zaterdag 6 oktober zamelt Doskonale gebruikte kleding en schoenen in die bedoeld is voor hergebruik in Polen, Roemenië, voormalige Oostbloklanden en Afrika. De kleding kan tussen 9.00 en 12.00 uur worden aangeboden bij garage van Campenhout aan de Dreef 83 te Princenhage. Wie de kleding onmogelijk zelf kan afleveren, kan vóór vrijdag 19.00 uur bellen naar Tanja v.d. Vorst, zodat de kleding op zaterdagmorgen aan huis opgehaald kan worden (minimaal 2 zakken of dozen). Voor inlichtingen: 076-5229330.

Expositie Artring 'frivool'

11:00 | 't Web

Artring houdt haar 12e najaarsexpositie in 't WEB in Teteringen, zaterdag en zondag 6 en 7 oktober van 11.00 tot 16.30 uur. Het thema van dit jaar is 'Frivool'. Dit is de naam van een artquilt van Jane Hendrickx waarmee ze al op andere tentoonstellingen furore maakte. Het is een lichtvoetig werk, waarin de techniek 'frivolité' is verwerkt. Jane zal ook de officiële opening verrichten, zaterdag om 13.00 uur, gevolgd door een frivole openingsact. Toegang gratis. Meer info op www.artring.nl.

Rondleidingen Gilde de Baronie

13:00 | Grote kerk

Zaterdag 6 oktober: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00 uur (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00 uur; Stadswandeling 14.00 uur – vanaf ingang Grote Kerk; Rondleiding door Ginneken 14.00 uur - vanaf bushalte Viandenlaan; Stations- en Belcrumwandeling 14.00 uur - vanaf Watertoren Speelhuislaan.

KBO rikken en jokeren

13:30 | Wijkcentrum Princenhof

Zaterdag 6 oktober rikken en jokeren bij KBO Breda-West en organiseert dit in samenwerking met WIJ deze kaartmiddag. Aanvang 13.30 uur, zaal open 13.00 uur, Wijkcentrum Princenhof, Princentuin 1 Breda.

Taizéviering

18:00 | Michaëlkerk

Zaterdag 6 oktober om 19.00 uur is er in de Michaelkerk een Taizéviering. De viering heeft onder andere tot doel te bidden voor de eenheid onder de christenen. Thema is de macht van barmhartigheid. Een belangrijke rode draad in de Bijbel. De sfeer van de viering wordt bepaald door muziek, zang, gebed en stilte. Er zijn gemakkelijk mee te zingen liederen. Stilte om het evangelie tot je door te laten dringen.

Zondag 7 oktober

Postzegelruilbeurs

9:30 | Clubhuis de Toss

Postzegelvereniging Breda organiseert op zondag 7 oktober een postzegelruilbeurs in het clubhuis De Toss, Valkenierslaan 285a, Breda. Open van 9.30-12.30 uur. Toegang en parkeren gratis. Info: www.pvbreda.nl.

Expositie Artring 'frivool'

11:00 | 't Web

Artring houdt haar 12e najaarsexpositie in 't WEB in Teteringen, zaterdag en zondag 6 en 7 oktober van 11.00 tot 16.30 uur. Het thema van dit jaar is 'Frivool'. Dit is de naam van een artquilt van Jane Hendrickx waarmee ze al op andere tentoonstellingen furore maakte. Het is een lichtvoetig werk, waarin de techniek 'frivolité' is verwerkt. Toegang gratis. Meer info op www.artring.nl.

IVN landschapswandeling Weerijs

10:00 |

Zondag 7 oktober gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge op pad voor een landschapswandeling door het vernieuwde stroomgebied van de Weerijs. Vertrek om 10.00 uur vanaf: brug over de Weerijs, nabij Hogestraat 30, 4891 CB Rijsbergen. Deze wandeling is ongeveer 20 km lang en zal 5 à 6 uur duren. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten.

Filosofie Platform Breda

14:00 | Mondiaal Centrum Breda

Bijeenkomst op zondag 7 oktober, aanvang 14.00 uur, welkom vanaf 13.30 uur, in Mondiaal Centrum Breda, Roland Holststraat 71. Thema: "Wat is een paradox en welke komen we in ons dagelijks leven tegen?" Graag tijdig aanmelden via info@filosofieplatformbreda.nl. Website: www.filosofieplatformbreda.nl

Concert Cantabile Plus

15:30 | Sacramentskerk

Op zondag 7 oktober geeft CantabilePlus haar jaarlijkse Herfstconcert o.l.v. dirigente Maria Kuijpers-van Leeuwen. Het koor zal op de piano begeleid worden door Jan Damen. De uitvoering heeft de mooie naam Con Amore gekregen, want wat is er nu mooier dan de Liefde te bezingen. Dit concert zal mede opgeluisterd worden met het alom bekende mandolineorkest Estrelitta o.l.v. Benny Ludemann. Het concert vindt plaats in de Sacramentskerk, Zandberglaan te Breda. Aanvang 15.30 uur. Meer informatie op www.cantabileplus.nl.

Maandag 8 oktober

Lezing Will Boetzkes

20:00 | De Nieuwe Veste

De kunsthistoricus Will Boetzkes komt een lezing houden voor de VVB. Hij staat bij de vereniging bekend om zijn gedreven voordrachten en zijn rijke kennis van tal van landen. Net terug van een rondreis door Albanië wil hij het publiek met dit land kennis laten maken. De lezing vindt plaats op maandag 8 oktober van 20.00-22.15 uur in de Concertzaal v.d. Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Info: www.volkenkundebreda.nl.

Lezing Madeleine Timmermann

19:30 | Park Zuiderhout

Madeleine Timmermann deed promotieonderzoek naar presentie in tijden van dementie. We beginnen met een stukje theorie over de oorsprong van presentie. Vervolgens gaat het verhaal met veel praktijkvoorbeelden over de essentie van presentie: de ander nabij zijn. www.madeleinetimmermann.nl. De lezing vindt plaats op maandag 8 oktober in Park Zuiderhout, Arnold Janssenlaan 46, Teteringen, aanvang 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Volledige najaarsprogramma zie: www.parkzuiderhout.nl.

Woensdag 10 oktober

Proeverij in wijkcentrum ONS

19:30 | wijkcentrum 'ONS'

Woensdag 10 oktober is er in proeverij met als thema "De helende werking van voedsel!" van 19.30 tot 21.00 uur in wijkcentrum 'ONS' Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL Breda. Vragen als: "Hoe kan voedsel gebruikt worden om ziekten en kwalen te bestrijden? Hoe kan voedsel ziekten voorkomen? Hoe kan voedsel een genezingsproces bevorderen en welke rol spelen bio-actieve stoffen en antioxidanten daarin?" zullen deze avond beantwoord worden. Organisatie: zevendedags-adventisten Breda. Meer info: www.gezonderleven-breda.nl.

Openbare repetitie

20:15 | Gemeenschapshuis De Koe

Groot Evenementen koor organiseert een open repetitie op woensdag 10 oktober van 20.15-22.15 uur in wijkcentrum de Koe, Ambachtenlaan 1 in Breda. Info: www.grootevenementenkoor.nl

Fietsgilde

13:00 | Boshuis

10 oktober, middagtocht Landgoederenroute, start 13.00 uur Boshuis.

Overzichtsfoto van de Postzegelruilbeurs in Breda.
Weerijs bij Rijsbergen.