Sleuteloverhandiging.
Sleuteloverhandiging. Stichting HomePlan

Bredase stichting HomePlan bouwt 4.000ste huis

BREDA - In Pomeroy, Zuid-Afrika is in de eerste week van oktober de sleutel van het 4.000ste HomePlan huis overhandigd aan de nieuwe eigenares. Op 29 september vertrok HomePlan voorzitter van het bestuur Aimé de Bock met een enthousiast team van bouwreizigers op weg. Zij hebben gezamenlijk vijf huizen opgebouwd voor families die in armoede leven.

“De bouw van het 4.000ste huis is voor HomePlan echt een mijlpaal. Ieder huis is bijzonder, door de verhalen van de families en door de enorme impact die een huis maakt op de levens van deze mensen. Het blijft een emotioneel moment als je na een week hard bouwen de sleutel mag overhandigen aan een familie die voorheen in een uitzichtloze situatie verkeerde.”

Het 4.000ste huis wordt gebouwd voor het kindgezin van Baxolile, haar jongere broer en haar twee zoontjes. Zij wonen samen in een kleine, bouwvallige hut. In 2004 overleden de ouders van Baxolile aan Aids. Zij en haar broertje waren toen 10 en 6 jaar oud. Inmiddels zijn het jongvolwassenen en heeft Baxolile twee zoontjes van 6 en 3 jaar oud. Broer Mthetheleli rondt dit jaar zijn middelbare school af. Hij heeft in de buurt geleerd om van modder stenen te maken en bouwt daarmee een huisje voor zichzelf. Baxolile en haar zoontjes zullen samen in het HomePlan huis gaan wonen. Deze jongeren hebben veel meegemaakt en zijn de eersten in een HIV vrije generatie. Zij hebben een opleiding gevolgd en zijn vastbesloten om een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

Stichting HomePlan

Stichting HomePlan bouwt al meer dan 20 jaar huizen voor en mét de allerarmsten in sloppenwijken als kleinschalige efficiënte ontwikkelingsorganisatie. HomePlan doet dit samen met sterke lokale partners in Zuid-Afrika en Latijns-Amerika. Het huis is daarbij niet het doel maar het middel om mensen een kans te geven zich verder te ontwikkelen. HomePlan zorgt samen met de lokale partners voor de juiste nazorg in de vorm van onderwijs en medische voorzieningen. Zo bouwt HomePlan aan een huis, thuis en toekomst. [l]