2018 was weer een bijzonder, verdrietig maar ook gelukkig jaar

Een terugblik op een jaar is ook altijd een moment om stil te staan bij wat er in dat jaar is gebeurd. Om even te overdenken waarom je hebt gedaan wat je hebt gedaan. Het is niet voor niets dat tegen het eind van het jaar de goede voornemens voor het volgende gemaakt worden. Een terugblik op een nieuwsjaar kent zoals altijd hoogte- en dieptepunten. In Breda waren die er genoeg. Liefhebbers van sport - en van NAC in het bijzonder - kunnen die zo opnoemen. De dramatische seizoensstart van de club, die tegen het eind van dit jaar weer een beetje lijkt op te krabbelen. De aankondiging van de komst van de Ronde van Spanje naar Breda in 2020, maar ook het gastheerschap van de laatste Champions Trophy in het hockey deze zomer.

In Breda ging ook veel aandacht naar gewelddadig nieuws. Beschietingen van huizen, door geweld omgekomen stadgenoten. Het cliché is waar: dan komt het allemaal wel heel dichtbij. Persoonlijk leed was er ook. Ferry Verstrepen zag zijn frietkot aan het Dr Jan Ingen Houszplein in de brand vliegen. Hij kon op tijd ontsnappen, maar de schade bleek toch groter dan gedacht. Uiteindelijk krijgt de bijna 80-jarige frietbakker komend jaar een nieuw onderkomen.

Breda - en de rest van Nederland - genoot begin dit jaar ook van Typisch Tuinzigt, waarin de EO gedurende een aantal afleveringen de verhalen van wijkbewoners vertelde. Sommig nieuws keert telkens terug. Zoals het nieuws over de Anneville Eik, de boom in de middenberm van de A58. Deze 'troeteleik' staat op de nominatie om omgehakt te worden, zodat de weg kan worden verbreed. Mede door inzet van tegenstanders van de kap wordt de boom verkozen tot Boom van het Jaar. Mijn voorspelling: ook komend jaar komt deze eik nog meer dan genoeg in het nieuws.

De stad sluit het jaar af met Betoverend Breda, een nieuwe opzet voor Winterland, dat de afgelopen twee jaar niet tot volle wasdom kwam. De eerste indruk is positief, maar het jaar is dan ook niet voorbij. In de politiek, waar de VVD in maart van dit jaar de macht naar zich toetrok bij de raadsverkiezingen, doet de SP als fanatiekste oppositiepartij de poging de 'liberale betovering' te verbreken. De socialisten gaan er fel tegenin. Ook dat gaat komend jaar nog voor vuurwerk zorgen.

Maar eerst het echte vuurwerk. Namens de redactie van de Bredase Bode en alle medewerkers een fijne jaarwisseling en alvast een gezond 2019.

Wijnand Nijs