Sint-Annakapel Heusdenhout.
Sint-Annakapel Heusdenhout. uit het archief Museum Paulus van Daesdonck

De Sint-Annakapel van Heusdenhout door de eeuwen heen

BREDA - Een zaalkerkje, mooi in al zijn eenvoud. Op deze foto nog te midden van boerderijtjes. Tegenwoordig gelegen in een nieuwbouwwijk. 500 jaar geleden gebouwd aan een brede invalsweg van Breda. Hierbij moet je denken aan meerdere karrensporen naast elkaar.

Het was in een belangrijke periode van de stad. Hendrik III van Nassau was Heer van Breda. Hij stootte Breda op in de vaart der volkeren en bouwde een Renaissance paleis, legde het Mastbos aan en begon met vestingwerken.

Aanvankelijk een rustig kerkje voor de bewoners van het gehucht Heusdenhout. Tot aan de z.g. Furie van Haultepenne. De Spaanse legeraanvoerder Claude de Berlaimont pleegde een zeer wrede aanslag op de stad. De stad werd geplunderd. In een nacht werden 584 inwoners gedood, waaronder veel vrouwen en kinderen. Ook werd de Sint-Annakapel zwaar beschadigd en de rijke inboedel verdween of werd vernietigd. Een vergelijking met het huidige Midden- Oosten dringt zich op.

Na de inname van de stad in 1590 door Prins Maurits werd de kapel teruggegeven aan de parochianen. De kapel werd hersteld en deed vanaf die tijd ook dienst als schoolgebouw.

Na de Vrede van Munster in 1648 ging de kapel over in protestantse handen. Er waren echter nauwelijks protestanten zodat het gebouwtje werd verwaarloosd en uiteindelijk gebruikt als paardenstal.

Parochie van Heusdenhout

In 1921 kwam het weer in bezit van de parochie van Heusdenhout. In de jaren 30 daarna werd het volledig gerestaureerd.

Een roerige geschiedenis, maar die is nog niet voorbij. Tegenwoordig worden er kraters geslagen in het kerkelijke landschap. Desondanks staat het daar nog steeds heel parmantig. Kennelijk hebben wij diep in ons hart nog wel een plekje voor een klein Brabants kapelletje. Laten we het zo houden in de komende 500 jaar. [l]