Bob Entrop.
Bob Entrop. Bob Entrop

Historische terugblik op de revolutie jaren 70 in Breda

BREDA - Op maandag 28 januari is er om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Theaterdinersalon de Avenue, Waterstraat 5 in Breda een historische terugblik op de revolutie van de jaren 70 in Breda. Toegang gratis.

Er zal een film vertoond worden: Breda in Aktie, dwarsdenkers en oproerkraaiers. Gesprekken met filmmaker Bob Entrop, & Actie voerders: Marleen Maes en Frans van der Grinten.

Vijftig jaar geleden begonnen de roerige jaren 70 nadat in 1969 in Amsterdam o.a. de Maagdenhuisbezetting had plaats gevonden. Maar wat velen niet weten is dat Breda in die tijd ook vol actie zat. Breda was tussen 1970-1980 de stad met de eerste bedrijfsbezetting van de Enka, de eerste bezetting van de sociale academie Markendaal, het eerste filmcollectief de Kritiese Filmers, het eerste politiek straattheater, de eerste keer dat op Koninginnedag 148 mensen preventief werden opgepakt etc. Daarom vonden we het tijd daar aandacht aan te besteden. We hebben Bob Entrop uitgenodigd om zijn eerste film over deze periode te komen vertonen. We hebben ook twee actievoerders, Marleen Maes en Frans van der Grinten, bereid gevonden erover te komen praten. Hoe kijken zij nu terug op die tijd?

De film is een informatieve, humoristische terugblik op de actiejaren 1970-1980 aan de hand van gesprekken die Bob Entrop, ex-Kritiese Filmer, heeft gevoerd met de actievoerders uit die tijd aan de hand van unieke foto’s en films uit archieven en privé collecties.

Op 3 februari draaien deel 2 en 3 van het film drieluik “Breda in actie”, in de Nieuwe Veste. [l]