Jan Terpstra, dirigent met didjeridu en klankschalen. FOTO RENE DE WIT
Jan Terpstra, dirigent met didjeridu en klankschalen. FOTO RENE DE WIT Foto: Rene de Wit

AGENDA

Expositie Monique Sommen

9:00 | De Breedonk

Acrylverf op doek abstract en figuratief. Werken zijn te zien bij Surplus Locatie deBreedonk gedurende het 1e kwartaal van 2019 tijdens kantooruren. Willem van Oranjelaan 17, Breda.

Vrijdag 25 januari

Spirituele avond

20:00 | De Blaker

Spirituele Avond met het thema "Je bewust worden wie je werkelijk bent" door gastspreker Debby Brühns op vrijdagavond 25 januari in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128 in Breda van 20:00 tot 22:00 uur. Er worden in deze bijzondere tijd steeds meer mensen wakker: ze ervaren dat ze een bewustzijnswezen zijn dat in een lichaam woont hier op aarde. Ze zijn hier met een missie èn ze ontdekken dat er grote innerlijke vermogens verschuilen die ze in hun leven toepassen en ervaren dat dit effect heeft op hun eigen leven èn een rimpeleffect geeft op hun omgeving en daardoor ook in deze wereld. Dit besef is een gouden sleutel om jouw leven te veranderen, want jij bent ook een bewustzijnswezen. Info: www.innerlijke-rust.com; Annie Fens, 076-8871933 of 06-53776005, info@anniefens.nl.

De Wet en Rotschok

22:00 | Café de Speeltuin

Op vrijdag 25 januari zal Friday On The Rocks geheel in het teken van de bluesrock staan, want de St. Jans Blueskroegentocht trekt immers door de parel van het zuiden. Deze avond betreden De Wet en Rotschok het podium van café De Speeltuin te Breda. Friday On The Rocks wordt georganiseerd door stichting Poporganisatie Breda (POB) en Café De Speeltuin en is al jarenlang het wekelijkse evenement in het café aan de Visserstraat 14 te Breda, om bands de kans te bieden om van zich te laten horen en het publiek te trakteren op een lekkere pot live muziek. Ieder vrijdagavond gaan om 21.00 uur de deuren open, vangen de optredens om 22.00 uur aan en de entree is natuurlijk geheel gratis. www.pobsite.nl

Open avond Muziekenergiek

20:00 |

Heb jij altijd al willen zingen? Of zing je al in een koor en wil je een andere manier van repeteren ervaren? Kom naar de open avond van Muziekenergiek en beleef de Tibetaanse klankschalen en de Australische didjeridu. Daarna gaan we inzingen en oefenen we repertoire. Meld je aan: www.muziekenergiek.com. Open avond: 25 januari om 20.00 uur aan de Mincklersstraat 27, Breda. [l]

Spellenavond

20:00 | Spelletjescafé De Zandloper

De lange koude winteravonden; dé tijd om heerlijk binnen te zitten en een spel te spelen. Neem je eigen favoriete spel mee of schuif aan bij een andere tafel om een potje mee te spelen. Vrijdag 25 januari organiseren we onze maandelijkse spellenavond. We starten zoals altijd vanaf 20.00 uur. Onze kast staat ook vol met spellen om uit te proberen. We hebben de populaire spellen, maar er is ook volop gelegenheid iets nieuws uit te proberen. Gezellig rond de tafel met een drankje erbij. De toegang is gratis.

Zaterdag 26 januari

Knutselen bij de Jeugd Centrale Biesdonk

14:00 | Gemeenschapshuis de Biesdonk

Heb je zin in knutselen, kom dan op zaterdag 26 januari naar de knutselmiddag van de Jeugd Centrale Biesdonk. Deze middag is voor alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Alles wat je maakt, mag je mee naar huis nemen. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Plaats waar je moet zijn: gemeenschapshuis de Biesdonk gelegen aan het Belgiëplein 8.

Optreden Brooks Williams

18:00 | Bar Le Petit

De uit Georgia afkomstige Amerikaan Brooks Williams speelt zaterdag 26 januari in Bar Le Petit aan ’t Van Coothplein. Hij speelt zowel akoestische gitaar, ‘slide’ op zijn resonator en blues en country op zijn washboard en cigarbox-gitaar. Americana at it’s finest! Brooks staat bekend als een fantastische singer-songwriter en een begenadigd gitarist met een geweldige stem. Daarnaast blijkt Williams een fantastische entertainer te zijn, gezien de drive die hij ten toon spreidt. Eigen werk wordt afgewisseld met klassiekers, die op zeer originele manier worden uitgevoerd. Het optreden begint om 18.00 uur en de entree is gratis.

Rondleiding Gilde de Baronie

13:00 | Grote kerk

Zaterdag 26 januari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u (vanaf 12 jaar); Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk.

KBO Breda-West bingo

13:30 | Wijkcentrum Princenhof

Zaterdag 26 januari KBO bingo in Wijkcentrum Princenhof, Princetuin 1 in Breda. In 11 rondes zijn er weer mooie prijzen te winnen. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur. Bij aanvang gratis één kopje koffie of thee.

Zondag 27 januari

Muzikale middag

14:00 | Sportcafé de Ganzerik

Liefhebbers van muziek, zingen, het Nederlandstalig lied, humor, gezelligheid en een drankje kunnen komende zondag, 27 januari, terecht in Sportcafé de Ganzerik, in de Haagse Beemden te Breda. Amusementskoor "Errug Eéj!?! organiseert er voor de 13e keer hun jaarlijkse 'A Mazing' middag. Om 14.00 uur trapt "Errug Eej!?! zelf af met een eerste optreden. Voorts verlenen respectievelijk het koor SanGdoel uit Raamsdonksveer en Blaaskapel De Fiepers uit Breda hun medewerking. De presentatie is in handen van het komisch trio De Manneuh. Muzikale begeleiding is er o.a. van Els Dufornée op accordeon, Celina de Hoon, slagwerk en Bram Hermans, gitaar. Een speciaal optreden is er van Elly Wally, vergezeld door zijn groep De Wi-Nies. De Ganzerik, Ganzerik 1 in de Haagse Beemden. Rond de klok van vijf is het festijn ten einde. Toegang gratis.

Optreden Bee Blue

15:30 | Café de Bruine Pij

Zondag 27 januari treedt Bee Blue op in café de Bruine Pij, Kerkplein 7. Tussen 15.30 en 18.30 uur klinken dynamische vertolkingen van blues-, roots- & rockklassiekers. Met Ruben van Boven (drums), Peter van Dorst (gitaar) en Deborah Jacobs (bas & zang). Entree gratis.

Tientjeswandeling

13:00 | Restaurant de Boschwachter

Wil jij er ook even lekker op uit in de natuur? Kom dan naar de Tientjeswandeling op zondag 27 januari. Deelname is gratis. Stichting Tientjes wil graag mensen bij elkaar brengen, en uitdagen om sociaal in beweging te komen en te blijven, d.w.z. hun kennissenkring uit te breiden en elkaar wederzijds te inspireren met nieuwe of minder nieuwe ideeën. Daarom organiseren we elke laatste zondag van de maand een wandeling in het Mastbos. Vanaf 13.00 uur verzamelen we vóór bij restaurant de Boswachter in het Mastbos (Huisdreef 4). Om 13.10 uur vertrekken we voor een mooie en gezellige wandeling door het Mastbos. Rond 14.00 uur is er pauze. Rond 15.00 uur zijn we weer terug. Opgeven bij Karin Holthuis, tientjesbreda@gmail.com of Leo Alleblas (076-5223639). De wandeling is niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.

Lezing over de toekomst van onze identiteit

14:00 | Johanneskerk

De stichting Cultuur in Princenhage organiseert voor de tweede keer de Hage-Nieuwjaarslezing op zondag 27 januari in de Johanneskerk, Dreef 5, in Breda/Princenhage. De lezing wordt verzorgd door Herman Pleij, emeritus-hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde. Onderwerp van de lezing is 'De toekomst van onze identiteit' en hij begint om 14.00 uur. Kaartjes zijn in de voorverkoop bij Multiboek Princenhage (Haagweg 435) en De Vrije Boekhandel (Veemarktstraat 40). De rasverteller Herman Pleij geeft in zijn lezing een terugblik op de geschiedenis van de Nederlandse identiteit. Na de pauze kijkt hij vooruit naar de toekomst van onze identiteit. De bijeenkomst wordt afgerond met een debat, waarbij voormalig wethouder Alfred Arbouw van Breda en beeldend kunstenaar Joep Struyk aan tafel aanschuiven, maar ook ruimte is voor het publiek.

Lappen vol Smart

14:00 | Westerwiek

Zondagmiddag 27 januari treden Lappen vol Smart op in de Westerwiek, Argusvlinder 298, aanvang 14.00. Het smartlappenkoor wordt begeleid op de accordeon door Jetty van Valkenburg, Rene van Gerwen en Jan Willem van der Sande. Er wordt ook een loterij gehouden. Voor inlichtingen 076-2082800 of 06.53978571.

Dinsdag 29 januari

Klankreis

19:00 | Het Rondeel

Dinsdag 29 januari: Klankreis in het Rondeel. Deze avond wil ik, Inge Dekkers, jou meenemen op klankreis. In 2017 heb ik de opleiding tot Klankschaaltherapeut gevolgd en geleerd hoe ik een klankschaalconcert kan geven. Tijdens zo'n concert bespeel ik diverse klankschalen en andere instrumenten. De trillingen en geluiden zorgen ervoor dat je een diepe ontspanning kan ervaren. Het is een ligconcert: svp makkelijk zittende kleding aan doen en meenemen: een deken(tje) en een (hand)doek (Matjes en kussentjes zijn aanwezig). Wil je meedoen? Geef je dan op voor vrijdag 25 januari bij inge091969@gmail.com. Tijd: Inloop 18.45-19.00 uur; Klankreis 19.00-20.00 uur. Waar: Het Rondeel, Kloosterlaan 14.

Woensdag 30 januari

Algemene ledenvergadering Computerclub BRAC

20:00 | Buurthuis De Poelewei

Het bestuur van Computerclub BRAC nodigt al haar leden uit voor de Algemene ledenvergadering. De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 30 januari om 20.00 uur in het Cultureel Centrum De Poelewei aan de Mgr. De Vetstraat 2 in Breda. De vergadering start om 20.00 uur. Voor meer informatie: mail naar Siem Mooren via Emailadres: s.mooren2@kpnplanet.nl

De Wet en Rotschok betreden het podium van café De Speeltuin te Breda op vrijdag 25 januari.
Een muzikale middag verzorgd door Amusementskoor Errug Eej!?! FOTO DIANA VANPUIJENBROECK