Huis Ulvenhoutselaan Ginneken. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK
Huis Ulvenhoutselaan Ginneken. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK archief Museum PaulusvanDaesdonck

Verstoring testosteron balans

ULVENHOUT - Dit fraaie historische huis met haar evenwichtige, enigszins strenge, symmetrische voorgevel vinden we aan de Ulvenhoutselaan in het Ginneken. Het pand heeft een uitstraling die misschien wel erg goed past bij de eigenaar die het in de 19e eeuw bewoonde. Hendrik Gerard Seelig, de bekende commandant van de KMA van1836 tot 1852. Ondanks dat hij een "geniaal" militair was in hart en nieren was hij een zeer zachtmoedig mens die bekend stond om zijn eenvoud en kalme uitstraling. Hij was meer een wetenschapper dan militair en bovendien lag onderwijs hem zeer aan het hart.

De vestingstad Breda barstte in die tijd uit zijn voegen. Daarom werden in het midden van de 19e eeuw vestingwerken gesloopt. Mensen die het zich konden veroorloven gingen buiten "de benauwde veste" wonen. Het Ginneken werd een geliefde plek. Dit pand is een van de fraaie voorbeelden van deze ontwikkeling.

Het is geen toeval dat een officier van de KMA hier kwam wonen. De garnizoensstad Breda stond letterlijk bol van militaire activiteiten.

De KMA werd in 1826 gevestigd in het Kasteel van Breda. De Kloosterkazerne was een infanteriekazerne die in 1814 werd gevestigd in het het voormalige Norbertinessenklooster Sint Catharinadal. De Chassekazerne was vooral bekend om "de lange stallen" met meer dan 250 briesende en dampende cavaleriepaarden. De Seeligkazerne had als basis het Klein Arsenaal dat uit de 17 eeuw stamt en werd in 1836 vernieuwd. De Trip van Zoutlandkazerne werd als laatste gebouwd in het begin van de 20e eeuw.

Zo'n overdaad aan militairen in een klein stadje moet een grote impact hebben gehad op het dagelijkse leven. Zowel economisch als sociaal en demografisch.

Zoveel duizenden soldaten moeten eten, zich kleden en vermaken. Hier zal menig middenstander zich op gericht hebben. Ik kan me nog de kleermakers op de Grote Markt herinneren die gespecialiseerd waren in militaire uniformen en sabels.

De pettenfabriek Mol die aan de Speelhuislaan stond. Ook waren er veel thuiswerksters die epauletten, schuifpassanten en pet emblemen maakten van gouddraad. Maar vooral de toeleveranciers van de enorme hoeveelheden voedsel die dagelijks nodig waren. En natuurlijk niet te vergeten de kroegen en cafés die vaak uitpuilden van KMA cadetten en gewone soldaten. Zij eindigden dan vaak 's avonds bij Christ voor een frietje met! De Bredase jongens zullen veel concurrentie ondervonden hebben van deze geüniformeerde branieschoppers. De testosteron balans was niet in evenwicht in de stad. Of dit demografisch is onderzocht weet ik niet. Heeft U nog herinneringen aan deze tijd en misschien leuke verhalen? Laat het ons weten, wij zijn er dol op en willen ze graag op onze website plaatsen. Bedankt zo vast namens Heemkundekring Paulus van Daesdonck. Mailadres info@paulusvandaesdonck.nl. [l]