Kamerkoor Kwintessens. FOTO JORIS JAN BOS
Kamerkoor Kwintessens. FOTO JORIS JAN BOS Joris Jan Bos

Arvo Pärts Kanon Pokajanen, een meditatief concert op weg naar Pasen

BREDA - In het midden van de Sacramentskerk brengt het Haagse kamerkoor Kwintessens de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt. Staande in een kring van 32 zangers, slechts verlicht door kaarsen en lampjes op de muziekstandaards, neemt het koor u mee door dit bijzondere muziekstuk.

De spirituele muziek, gebaseerd op de tekst van een oude boetedoening die stamt uit de 6e eeuw, past goed in de tijd voor Pasen. Met prachtige meditatieve klanken komen steeds opnieuw de gebeden tot klinken die gaan over grenservaringen: van profetie naar vervulling, van zonde naar vergeving, van zwakheid naar kracht, van lijden naar verlossing, van sterven naar onsterfelijkheid... Van duisternis naar licht!

Voor het vijfde jaar voert Kwintessens deze Kanon uit waarmee het koor een nieuwe paastraditie wil initiëren. In Den Haag heeft een groot publiek deze muziek al in haar hart gesloten. Dit jaar voert het koor de kanon voor het eerst buiten Den Haag uit.

De muziek van Arvo Pärt heeft vanaf de oprichting van Kwintessens een belangrijke plek ingenomen in de programma’s. Tweemaal kwam het zelfs tot een samenwerking met de componist. De eerste keer was in 2013 in Den Haag toen Kwintessens 'Adam’s Lament' in de Fokkerterminal uitvoerde. De tweede keer was ruim een jaar later toen het koor een reis naar Estland maakte. In 2015 organiseerde Kwintessens in samenwerking met het New European Ensemble in Den Haag een driedaags festival ter ere van de 80ste verjaardag van de componist. Vorig jaar bracht het koor de goed ontvangen cd ‘Arvo Pärt’ uit.

www.kamerkoorkwintessens.nl. [l]