Mobilsatiemuseum Weest op uw hoede 5 mei geopend

PRINSENBEEK - Een paar maal per jaar is het Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” geopend. Dit keer op zondag 5 mei, de dag waarop de bevrijding in Nederland wordt gevierd. Het Mobilisatiemuseum besteedt aandacht aan een vergeten tijd uit onze vaderlandse geschiedenis: de Mobilisatie. Ook de meidagen van 1940 komen uitgebreid aan bod, zoals de Vlucht van 12 mei, het gevecht tussen Franse en Duitse toepen in Princenhage, het fatale bombardement van de Moerdijkbruggen op 13 mei en nog veel meer.

Nieuw in het museum is een prachtig tafereel (weer van Rien Hermus) op de oprit naar het museum, namelijk een deel van de weg van Princenhage naar Rijsbergen. De bomen aan deze weg worden voorzien van trotyl (springstof) om de weg te versperren bij naderend gevaar. Ook richting het zuiden zijn wij immers strikt neutraal! Op de vroege morgen van 10 mei 1940 werden de bomen opgeblazen. De in de avond van 10 mei oprukkende voorhoede van de Fransen ondervindt hiervan de nodige hinder, evenals de op 12 mei vluchtende Bredase bevolking.

Expositie Bevochten Baronie
Verder vragen wij aandacht voor de expositie van Bevochten Baronie in Next (Stedelijk Museum Breda) aan de Boschstraat 22 in Breda, waar 7 musea (allen aangesloten bij Landstad de Baronie) de Tweede Wereldoorlog in de Baronie behandelen. Deze expositie is te bezoeken tot en met zondag 2 juni. Het Mobilisatiemuseum is op zondag 5 mei geopend van 13.30-16.30 uur (ingang via Pasquélaan naast no. 2 in Prinsenbeek). De toegang gratis; een gift voor verbetering van het museum wordt zeer op prijs gesteld. Voor verdere info: www.weestopuwhoede.nl of 0616415002 [l]