Jaarboek De Oranjeboom
Jaarboek De Oranjeboom De Oranjeboom

Presentatie Jaarboek De Oranjeboom: Breda en zijn militairen

BREDA - Geschiedkundige vereniging ‘De Oranjeboom’ presenteert op 15 mei het 71ste jaarboek. Het hoofdthema van het Jaarboek is: Breda en zijn militairen in de 19e en de 20e eeuw. De heren J. Tuijt (voorzitter Senaat van het Cadettenkorps) en C.F.M. van Strien (lid College van Bestuur De Rooi Pannen) nemen het eerste exemplaar in ontvangst. De drie korte lezingen op de avond worden verzorgd door prof. dr. Wim Klinkert (NLDA/KMA en Universiteit van Amsterdam), ir. Gustaaf Boissevain (Rijksvastgoedbedrijf) en drs. Jack de Graaf (NLDA/KMA).

Op woensdagavond 15 mei organiseert geschiedkundige vereniging ‘De Oranjeboom’ op scholengemeenschap De Rooi Pannen (locatie: voormalige Seeligkazerne) vanaf 20.00 uur de presentatie van het 71ste jaarboek. In dit jaarboek staat de wisselwerking tussen het garnizoen en de stad Breda centraal. Allerlei aspecten van het militaire leven in de stad worden in het jaarboek uitgediept. Er zijn bijdragen over: de militaire tehuizen, de taptoe en de protesten, jubileumoptochten van de KMA, de introductie van voetbal door de cadetten, de Poolse soldaat Lesman, de verdediging van Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van de Belgische opstand voor Breda.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van het jaarboek wordt in ontvangst genomen door de heren J. Tuijt (voorzitter Senaat van het Cadettenkorps) en C.F.M. van Strien (lid College van Bestuur De Rooi Pannen). Op deze avond zijn er drie korte lezingen. Prof. dr. Wim Klinkert (NLDA/KMA en Universiteit van Amsterdam) spreekt over: Breda en zijn militaire bewoners. Ir. Gustaaf Boissevain (Rijksvastgoedbedrijf) zijn lezing behandelt: Van Gasthuisvelden naar Seeligkazerne. 350 jaar van militair terrein tot opleidingscentrum. Als derde spreker komt drs. Jack de Graaf (NLDA/KMA) te spreken over: Generaal Seelig: onderwijsman en krijgsman.

Aanmelden
Het adres van scholengemeenschap De Rooi Pannen is Fellenoordstraat 93 (4811 TH) te Breda. Het inhoudelijke programma begint om 20.00 uur. De inloop van de avond is niet eerder dan 19.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt en leden van De Oranjeboom hebben voorrang. U dient zich aan te melden via het secretariaat van ‘De Oranjeboom’, secretariaat@deoranjeboom.nl. Aanmelding is eerst definitief na bevestiging. De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’ werd opgericht in 1948. Sinds haar oprichting geeft de vereniging een jaarboek uit en verzorgt onder andere excursies en lezingen. Voor meer informatie zie: www.deoranjeboom.nl. [l]