Oefenen basistechniek
Oefenen basistechniek TvN

Jeu de boules bij Va-Tout

BREDA - Vrijwel iedereen heeft wel eens jeu de boules gespeeld of staan kijken als anderen met veel plezier hun spelletje speelden. Jammer is dat vaak gedacht wordt dat petanque alleen een spelletje is voor bejaarden. Bij jeu de boulesvereniging Va-Tout aan de Nieuwe Inslag 89 in Breda (www.va-tout.nl) willen ze graag van dit vooroordeel af.

Petanque (de vorm van jeu de boules die meestal in Nederland gespeeld wordt) is juist prima geschikt voor jong en oud, ieder op een eigen niveau. Voor ouderen is petanque spelen goed omdat de sport hen in beweging houdt en sociale contacten biedt. Maar wie jong begint en bereid is er de nodige trainingsuren in te steken, kan veel méér uit petanque halen. Dan wordt het sport, vaak zelfs topsport. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn Boy Augustinus en Lars Dolmans van Va-Tout. Zij kwamen rond hun veertiende bij de club en werden meerdere keren Nederlands kampioen, mochten deelnemen aan het Wereld Kampioenschap voor junioren en andere grote nationale en internationale evenementen.

Basistechniek
Iedere eerste zaterdagmiddag van de maand kunnen bezoekers die belangstelling hebben voor de sport petanque terecht bij Va-Tout voor uitleg over het spel, etc. De basistechniek van petanque is eenvoudig, maar moet wel zo vroeg mogelijk op de juiste manier worden aangeleerd. Trainer Eric van Waalwijk van Doorn probeert daarom iedere donderdagochtend beginners van meet af aan een goede techniek bij te brengen. Hij legt het uit. “In onze sport is het zo dat de meesten autodidact zijn, zich het spel zelf hebben aangeleerd. Verbeteringen aan brengen in vaak jarenlange (verkeerde) gewoonten vergt behoorlijk wat moed en doorzettingsvermogen. Aanvankelijk zal je spel immers slechtere resultaten opleveren. Maar daarna zul je beloond worden met stijgende resultaten. Ik wil niet zo zeer dingen afleren, als wel nieuwe dingen aanleren.” Naast praktische vaardigheden maken ook de spel- en gedragsregels een belangrijk deel uit van het boulespel. “Een goede spelregelkennis maakt het spel eerlijker”, zegt scheidsrechter Paul Paardekooper, die hier maandelijks aandacht aan besteedt, voorafgaand aan de training.

Petanque weekend
Op zaterdag 25 en zondag 26 mei organiseert jeu de boulesvereniging Va-Tout een groot petanque weekend. Op zaterdag wordt er een promotietoernooi gespeeld voor viertallen, waar iedereen aan mee mag doen. Op zondag is er een triplettentoernooi voor wedstrijdspelers. Informatie op de website www.va-tout.nl. [l]