Dodenherdenking Prinsenbeek zaterdag 4 mei

PRINSENBEEK - Zaterdag 4 mei om 19.00 uur Dodenherdenking R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming, Prinsenbeek. Aansluitend herdenking en kranslegging bij de Vredeskapel in Prinsenbeek. Meer-jarenthema: Geef vrijheid door, de jaarthema tekst in 2019 is: In vrijheid kiezen.

Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité een auteur uit om vanuit dit meer-jarenthema een basistekst te schrijven. Deze tekst wordt geschreven ter inspiratie van allen die een herdenking of viering organiseren op of rondom 4 en 5 mei. Op basis van deze tekst wordt door het Nationaal Comité een inspiratiedossier samengesteld en worden cartoons gemaakt. Dit jaar heeft Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, de jaarthema tekst geschreven. Zie voor de volledige tekst www.4en5mei.nl

Prinsenbeek en de Dodenherdenking
Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek wil graag iedere inwoner van Prinsenbeek uitnodigen 4 mei aanwezig te zijn bij deze plechtige herdenking. Om 19.00 uur wordt een herdenkingsdienst gehouden in de R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming m.m.v. de koren Resonans en Intermezzo. De dienst wordt voorgegaan door pastor Henny Spooren-Schaart en predikante Ds. Eveline Quaak-Kloet. Na de dienst wordt een stille tocht gehouden naar de Vredeskapel, voorafgegaan door Harmonie Amor Musae, die de Mars Funèbre speelt.
Tijdens de herdenking bij de kapel zal wethouder Marianne de Bie een korte lezing houden. Na het blazen van de Last Post wordt door alle aanwezigen 2 minuten stilte in acht genomen. Deze plechtige stilte wordt gevolgd door het zingen van het Poolse en het Nederlandse volkslied. Hierna worden kransen gelegd door familie van Poolse Oud-strijders en door de wethouder namens de Gemeente Breda. 4 Leerlingen van groep 8 van basisschool de Horizon: Suze, Madelief, Livia en Pleun, dragen een zelfgemaakt gedicht voor en leggen aansluitend een krans namens de Prinsenbeekse bevolking. Na de kransleggingen draagt Joshanne Willems een gedicht voor.

Persoonlijke bloemenhulde
Het Comité nodigt hierna alle aanwezigen uit een persoonlijke bloemenhulde te brengen in de Vredeskapel. Voor deze bloemenhulde worden door het Comité, zoals gebruikelijk, ter plaatse kosteloos voldoende bloemen beschikbaar gesteld. Het neerhalen van de vlaggen geschiedt ceremonieel door leden van de Scouting Prinsenbeek. Na de herdenking worden alle deelnemers uitgenodigd voor een gezamenlijk kopje koffie in de kerk. Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek hoopt op deze wijze aan de Prinsenbeekse bevolking de mogelijkheid te bieden respect en dankbaarheid te tonen voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid. [l]