Offerfeest in Mondiaal Centrum Breda

BREDA - Op dinsdag 13 augustus van 15.00 tot 20.00 wordt er in het Mondiaal Centrum Breda aan de Roland Holststraat 71 het Islamitische offerfeest gehouden. Vele moslims in de hele wereld laten een schaap slachten volgens halalrituelen en verdelen na een gedeelte voor zichzelf gehouden te hebben, het vlees onder de armen. In Nederland wordt er uitsluitend bij slachthuizen geslacht en het vlees wordt via geëigende slagerijen verdeeld.

Het offerfeest (Eid-Al-Adha) is de belangrijkste feestdag en wordt ook wel het grote feest genoemd. Het is nog belangrijker dan het Suikerfeest (het kleine feest) aan het einde van de Ramadan. Het feest duurt 4 dagen en begint op de 10de dag van de Hadj-maand als de mensen die dat kunnen naar Mekka gaan. Moslims vieren dit feest ter gedachtenis aan Abraham (Ibrahim), die door Allah op de proef gesteld werd door zijn zoon Ismaël te offeren, maar op het laatste moment door een engel gevraagd wordt om in plaats van zijn zoon Ismael een schaap of ram te offeren. Een vergelijkbaar verhaal vinden we in de Bijbel in Genesis 22,2, waar de zoon Isaäk genoemd wordt.

In Islamitische landen is het Offerfeest ingebed in de cultuur en wordt er ook speciaal aandacht gegeven aan de kinderen, doordat zij nieuwe kleding krijgen en cadeautjes krijgen. In de activiteit, georganiseerd door de Maatjesproject van het MCB en de Stichting Saz-Koerden worden ook de kinderen in het zonnetje gezet en zullen er spelen en speelkussens aanwezig zijn op het speelplein van de daarnaast gelegen school.

Voor de volwassenen is er Syrische en Arabische muziek, zijn er koekjes en hapjes beschikbaar. Iedereen kan ook delen wat hij of zij thuis heeft bereid.

De ontmoeting en gezelligheid staan centraal, waarbij er ook gedanst kan worden.

De bedoeling van het organisatiecomité is dat er een ontmoeting plaatsvindt tussen mensen met verschillende achtergronden in cultuur en godsdienst onder het motto van wederzijds respect. Onbekend maakt onbemind, maar bekend maakt ook bemind. We hopen vele Bredanaars te mogen ontmoeten in het Mondiaal Centrum in Boeimeer.

Op youtube wordt er uitleg gegeven over het offerfeest via https://youtu.be/KXDm3M8NOQ en zie www.mondiaalcentrumbreda.nl. [l]