De initiatiefnemers Kat Kreeberg en Kees van Meel. FOTO SJAN MAAS
De initiatiefnemers Kat Kreeberg en Kees van Meel. FOTO SJAN MAAS Sjan Maas

Zomerpodium Grote kerk

BREDA - Zomerpodium Grote kerk 11 augustus met programma van de dichters Kat Kreeberg, Kees van Meel, Kees Godefrooij, Bob Kalkman en muzikant Deborah Jacobstijdens Zomerpodium in de Grote Kerk Breda.

Er zijn veel onderwerpen waarover gedicht wordt, zoals liefde, dood, romantiek, het leven, alledaagsheid, sm, maar één bepaald onderwerp is hierin nogal bijzonder en dat is 'erotische grafpoëzie', een genre dat in Nederland niet al te vaak in gedichten naar voren komt.

Na een prachtige literaire middag rondom dit 'taboe' met veel erotiek bij het graf, gebracht in het bekende literaire café Eijlders in Amsterdam, bedachten twee deelnemers, Kees van Meel en Kat Kreeberg dat en programma rondom dit gegeven wel eens een goed idee zou zijn voor een literaire middag. Een titel was snel gevonden: “Kat en Kees op het kerkhof”, een verwijzing naar de inhoud van het programma. Als plaats zou natuurlijk een kerkhof kunnen en moeten dienen en wat ligt meer voor de hand dan de Grote Kerk in Breda, begraafplaats van diverse families vanaf de middeleeuwen.

Van Meel, oud stadsdichter van Breda, vond met Kreeberg dat deze plek bijzonder geschikt is voor een optreden met dit onderwerp. Ze nodigden nog twee dichters uit, Kees Godefrooij, initiatiefnemer van allerlei dichterspodia en Bob Kalkman, reizend dichter. Met een komische knipoog naar het verdriet en de erotiek wordt het sowieso een “spektakel” zegt Kreeberg.

Maar alleen poëzie is niet genoeg voor de twee initiatiefnemers; er moest muziek bij en plaatsgenoot Deborah Jacobs met een enorm breed repertoire, zowel Nederlandstalig als anderstalig komt met haar prachtige stem en gitaar het programma versterken en aanvullen.

Op 11 augustus staan deze artiesten te trappelen om hun voordracht voor het publiek te brengen. Het programma in het kader van Zomerpodium Grote kerk begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Entree is gratis.[l]